„Уолт Дисни“ съди губернатора на Флорида

0

- Advertisement -

„Уолт Дисни“ заведе дело срещу губернатора на Флорида Рон Десантис, тъй като действията на твърдолинейния десен политик били „целенасочено отмъщение“, съобщи БТА.

Американската компания е един от водещите работодатели в южния щат със своя тематичен парк „Дисниленд“ в Орландо. Застъпваните от развлекателния гигант прогресивни позиции обаче неотдавна го доведоха до сблъсък с Десантис – консерватор, който е смятан за един от основните съперници на Доналд Тръмп за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина.

- Advertisement -

Губернаторът на Флорида превърна борбата срещу либералните сили в една от водещите си политически каузи.

Компанията „Уолт Дисни“ го обвинява, че е повел „истинска кампания“ срещу нея, за да я накаже за това, че е упражнила правото си на свобода на словото. Това „застрашава бизнес операциите на Дисни, подкопава икономическото бъдеще на компанията в региона и нарушава конституционните ѝ права“, пише в съдебния иск.

Компанията си навлече гнева на Десантис, като разкритикува законопроект, който ограничава преподаването на теми, свързани със сексуалната ориентация, в училищата във Флорида. През февруари Десантис отне специалния статут на „Уолт Дисни“ в щата, с което лиши корпорацията от предимствата, от които нейният увеселителен парк се ползваше от 60-те години на миналия век. Вследствие на това решение назначената от губернатора комисия за регулиране на туризма одобри и анулирането на неотдавнашно търговско споразумение с парка, в който работят 75 000 души и който привлича 50 милиона посетители годишно.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече