Думите на Ковачевски за България: Скандално сравнение, изопачаващо фактите

0

- Advertisement -

Скандално сравнение, изопачаващо фактите – такива са думите на македонския премиер, според когото отношението на България към страната му е като това на Русия към Украйна. В чия полза са тези думи? 

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски сравни българската политика към страната му с тази на Русия към Украйна. Това сравнение е скандално, защото произволно изопачава фактите. Думите на Ковачевски напускат полето на нормалния дипломатически тон – те минират и без това сложните отношения между Скопие и София.

Репликата на Ковачевски бе провокирана от изказване на българската вицепрезидентка Илияна Йотова. На среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която присъстваха и двамата, България за пореден път постави въпроса за правата на българите в Северна Македония. Реакцията на Ковачевски на забележките на Йотова, в които няма нищо ново, обаче бе непропорционална.

Не може да става и дума за сравнение между поведението на Москва и София – освен ако това не се прави злонамерено, с груби пропагандни цели.

Кой печели от напрежението между двете страни

От напрежението между двете страни печели преди всичко Кремъл. Русия на президента Путин разпалва антибългарската пропаганда в РСМ и подклажда агресивния български национализъм – това се прави в продължение на години, за да се отслаби ролята на ЕС и НАТО на Балканите.

В основата на т.нар. „френско предложение“, което бе подкрепено в българското Народно събрание през лятото на 2022-а, а впоследствие и от Народното събрание на Северна Македония (с гласовете на 68 от общо 120 депутати), присъединяването на РСМ към ЕС се обвързва с гарантирането на правата на хората с българско самосъзнание в нашата съседка.

От ВМРО-ДПМНЕ, чието политическо поведение отдавна поражда съмнения, че е под влиянието на кремълската пропаганда, тогава обвиниха премиера Ковачевски и партията му СДСМ  в предателство – заради подкрепата на „френското предложение“ и казаха, че ще лежи в затвора заради него. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески дори изгори документа.

Според ВМРО-ДПМНЕ „френското решение“, срещу което те организираха протести, е дипломатическа победа за България.

- Advertisement -

Антибългарската пропаганда и истерия само се засилват

След падането на българското „вето“, в РСМ вместо стихване последва засилване на антибългарската пропаганда и истерия. През януари 2023-а секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков бе зверски пребит от трима нападатели. Според свидетели те крещели: „Ти си мръсен българин, ще те убием“. За случая тогава сигнализира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

През май 2023-а Ковачев не бе допуснат да влезе на територията на РСМ. Според министерството на външните работи на РСМ причината била, че евродепутатът и неговите спътници са „потенциални нарушители на обществения ред“. В действителност целта на Ковачев е била да се поклони пред паметта на загиналите български войници край Ново село.

През януари президентът на РСМ Пендаровски поиска в страната да не се допускат неназован български евродепутат и други български граждани, които искали да почетат 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Нови аргументи за българските националисти

Несправедливите думи на Ковачевски спрямо България могат да бъдат разглеждани като реверанс към симпатизантите на ВМРО-ДПНЕ и изобщо към всички, които не харесват българите в РСМ. Те звучат като признание за грешка.

Със сигурност обаче решението на българския парламент да свали „ветото“ спрямо РСМ се разглежда от националистически кръгове у нас, но не само, като наивна отстъпка спрямо Скопие.

Острите думи на Ковачевски, както и растящата българофобия в нашата съседка, за която официалните институции в РСМ си затварят очите, а понякога изглежда и насърчават, ще даде нови аргументи в ръцете на българските националисти, сред които има немалко кремълски патриоти. Партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, която не подкрепи „френското предложение“, е формацията, която през последните години отбелязва най-голям електорален възход, а на последните избори стана трета политическа сила.

Автор: Петър Чолаков, Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече