Ще има ли арест за кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. лв. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ)

0

- Advertisement -

Ново разследване на Narod.bg за схемите на кмета от ГЕРБ в Петрич Димитър Бръчков дава пореден коз на главния прокурор Иван Гешев да предприеме така чакания от целия град арест на градоначалника. От брилянтни източници на медията в югозападния град и на базата на документи става ясно, че поредната врътка на Бръчков и обкръжението му засмуква между 800 000 и 1 милион лева на година.

В далаверата, която се случва пред очите на петричани, е забъркан още един гербаджия – секретарят на хунтата, бивш общински съветник и екс шеф на Държавната автомобилна агенция (ДАИ) в Благоевград Георги Ангелски.

ОБВЪРЗАНОСТИ

От края на 2020 г. в Петрич функционира компостираща инсталация, чието изграждане струва 10 313 535, 20 лева с ДДС.

Междувременно Община Петрич заделя 7 790 000 за сметосъбиране, миене на улици и подмяна на контейнерите за смет. След спечелена обществена поръчка договорът за експлоатация на компостиращата инсталация е сключен за 5 г. срещу 6,9 млн. лева, т.е., по близо 1 400 000 лева на година с местния бизнесмен Асен Опренов. Той е собственик и на фирмата за сметоизвозване „Енвиронман-Тео-България“ ООД.

От 6 април тая година общината подновява договора му за 5 години до 6 април 2028-а срещу 6,9 милиона без ДДС, т.е. 8 228 000 с данъка. До момента бизнесменът е държан на каишка от гербопитеците с анекс, подписан лично от кмета Бръчков.

И сега важното: В деня, в който фирмата печели обществената поръчка за сметоизвозване на стойност 6,9 млн. лева, с мутренски похвати Опренов е принуден да прехвърли участието си във фирмата за компостиране „Тео Морис“ на лицето Ани Кирилова Василева от Благоевград срещу смешната сума от 25 000 лв.

- Advertisement -

Според информация на медията става дума за подставено лице на гербаджиите Ангелски и Бръчков.

За да се затвърди връзката на секретаря на ГЕРБ с далаверата ще споменем, че новата управителка взима точно Георги Ангелски на граждански договор за отговорник, но по данни на работници и служители на фирмата той е човекът, който държи цялата власт в дружеството.

И още информация, с която Ангелски се бетонира в схемата – след като Асен Опренов си дава дела във фирмата, току-що спечелила обществена поръчка за над 8 милиона с ДДС срещу смешните 20 бона, адресът на дружеството сменен и то е регистрирано на адреса на… балдъзата на Георги Ангелски.

На този етап в далаверата се намесва и кметът Димитър Бръчков. Без решение на Общинския съвет протеклият с над 20 досъдебни производства градоначалник подписва анекс, с който дава право на фирмата под контрола на колегата Ангелски да продава суровините, добити от рециклираните отпадъци.

Бръчката с палавия нос, както наричат кмета на Петрич, е „щедър“, но не към градския бюджет – 30% от парите по този анекс се превеждат на общината, а 70 на сто остават за дружеството, което компостира.

Така Петрич плаща двойно на схемаджиите – веднъж по 1,2 млн. на година за цяла петилетка, и втори път над 70% от приходите на сметосъбирането остават в „нашата фирма“. И всичко това с цената на ново престъпление, тъй като отпадъкът е 100% изключителна общинска собственост

По данни, базирани на предходни години, отпадъците се генерират около 900 000 – 1 000 000 лева годишно.

Работа на прокуратурата е да установи дали чрез измама не се щипва още веднъж от печалбата за общината, тъй като се говори, че с фалшиви документи се занижават количествата на боклука, за да падне и процентът за градската хазна под 30%. Резултатът е видим за всички – за 2022 г. по сметка на общината са постъпили едва 96 000 лева… Докато схемаджиите прибират между 800 000 и 1 милион.

Narod.bg обещава втора част на разследването за транспортните схемите на Димитър Бръчков и секретаря на ГЕРБ Георги Ангелски.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече