Лингорски: България е на финалната права към еврозоната

0

- Advertisement -

България е на финалната права, минали сме най-трудната част за присъединяване на българския лев към еврозоната. Това каза Илия Лингорски, член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) при откриването на форума „Еврозоната и бизнесът – предимства и предизвикателства“, организиран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Еврото е един от най-ярките символи на европейска идентичност и принадлежност. То е въведено на 1 януари 1999 г. първоначално в електронна форма, използвана при банкови операции, а от 1 януари 2002 г. – и под формата на банкноти и монети, представляващи национална валута на 12 държави. През следващите години, в това число и като следствие от разширяването на Европейския съюз, към еврозоната последователно се присъединяват още 8 държави – Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония, Латвия, Литва и най-скоро Хърватия – от 1 януари 2023 г., припомни Лингорски, цитиран от БТА.

- Advertisement -

С намерението да се повиши информираността по темата за еврото, на интернет страниците на Министерството на финансите и на БНБ вече са публикувани информационни материали с въпроси и отговори, свързани с приемането на общата европейска валута, отбеляза Илия Лингорски.

Съвсем наскоро от БНБ изтъкнаха, че техническата работа по приемането на еврото продължава. По план протича и подготовката за тестово отсичане на българските евромонети, както и адаптирането на платежните системи. 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече