Иван Гешев: В съдебната система се случва тоталитарен преврат

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че вероятно днес ще сезира Конституционния съд за пакета от законодателните промени в НПК и Закона за съдебната власт, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор и предупреди за тотален преврат в съдебната система.

По време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) той каза още, че за всеки е ясно, че в закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпоредби.

На 1 юни служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи в профила си във Фейсбук, че е поставил държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. През измененията в НПК депутатите приеха и съответни промени в Закона за съдебната власт.

Висшият съдебен съвет обсъжда днес допустимостта на второто предложение на членове на Прокурорската колегия за предсрочното освобождаване от длъжност на Иван Гешев. То е по предложение на четирима представители на прокурорската колегия и е заради нарушаване на етичните норми на българския магистрат. Според вносителите изразът „политически боклук“, използван от Иван Гешев в публичните му изяви, е недопустим.

Обвинител №1 изрази становище, в което каза, че се надява това да не е политическа поръчка. По думите му в предложението за освобождаване няма юридически основания.

- Advertisement -

„Ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това седи политическото влияние на партия ГЕРБ“, заяви Гешев.

Някои политици не ме харесват – ок, но това ли сега е най-важният проблем на България? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, като буквално прегазят правото и се направят закони, с които да махнат онзи, който си върши работата и вади „кирливото бельо“, за съжаление може би и на някои колеги, каза още главният прокурор Иван Гешев.

„В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, не се уважава разделението на властите. Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни времена“, смята Гешев.

Той отрече твърденията, че прокуратурата е всемогъща и призова да се сложи край на „завладяната държава“, защото „наглостта няма да има край“.

„Не мислете, че след прокуратурата няма да дойдат и за вас и всеки свободно мислещ българин и европеец. Аз избрах да не мълча. Сега изборът е на народа и на вас, като избрани да защитавате разделението на властите, европейските ценности и съдебната независимост, добави Обвинител № 1.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече