Чужди медии: България е тайният спасител на Украйна

0

- Advertisement -

България играе ключова роля за украинската контраофанзива. Без доставки на големи количества съветски муниции, тази офанзива със сигурност ще се провали, твърдят експерти. Ще стане ли България спасителката на Украйна?

Защо оръжейната подкрепа от България е ключова? Като държава от бившия Източен блок България разполага със съветски муниции, необходими за оръжията, с които украинската армия основно си служи, независимо че получава и доставки от Запада, отбелязва NTV.

България разполага с 300 000 снаряда, които може да достави

Медията пояснява, че и Полша снабдява Украйна с муниции от съветски калибър, но няма достатъчно, за да подсигури нуждите на украинската армия. България за сметка на това разполага с над 300 000 снаряда, които може да достави на Украйна. Те са ключови, тъй като украинските войници трябва да си пробиват път през минни полета, за да отвоюват окупираните територии. Минните полета първо се взривяват със снаряди преди да бъде изпратена пехотата.

Има и друга причина, поради която българските боеприпаси са така ключови за Украйна: “България все още активно произвежда въпросните муниции”, казва пред NTV Норберт Бекман, който ръководи офиса на фондация “Конрад Аденауер” в София. Информация за това какво точно се произвежда и доставя не се публикува – прекалено големи са опасенията, че по тях Русия може да подразбере кои са най-често използваните оръжия на украинците и с какви муниции и оборудване разполагат. “Затова информацията е секретна”, обяснява Бекман.

Правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ е добра новина за Украйна и за Запада

Българските производители на оръжие, които все още произвеждат боеприпаси от съветски калибър, са важни снабдители на украинската армия, подчертава и Михаел Мартенс в свой анализ за “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ).

- Advertisement -

Възможността да се състави редовно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ е сигнал за стабилност към западните партньори, но и положителна новина за Украйна, защото новата коалиция е прозападна и води политика в подкрепа на Киев, отбелязва изданието.

Непрозрачните действия на Радев

В България това не винаги е било така. „С отчасти непрозрачни действия президентът Радев използваше и назначаваните от него служебни правителства, за да торпилира решените от българския парламент оръжейни доставки за Украйна.  Ако правителството бъде избрано, тези ходове на Радев ще бъдат осуетени“, коментира Михаел Мартенс.

„За Путинова Русия, която се радва на симпатиите на около една трета от българското население, а и подкрепя политическия пат в София, това е неуспех“, четем още в статията в германското издание.

Русия прави опит да промени политическата ориентация на България?

Има достатъчно индикации, че Русия се опитва да повлияе на формирането на правителството в България, казва Норберт Бекман пред ntv. “Колкото по-дълго няма правителство, толкова по-трудно е да се предприемат политически действия”, смята ръководителят на офиса на “Конрад Аденауер” в София и изказва предположение, че Русия може да направи опит дълготрайно да промени политическата ориентация на България.

Формирането на правителство в България ще бъде от решаващо значение за подкрепата на Украйна през следващите седмици, обобщава Норберт Бекман пред NTV. Според него е важно ЕС и НАТО да следят внимателно ставащото в България и да се види дали страната ще преодолее перманентната политическа криза и ще стане дееспособен външнополитически партньор.

Източник: Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече