Докато политиците словоблудстват, Братя Галеви са си влизали и излизали от страната, когато си искат

0

- Advertisement -

Или мафиотите ни са фокусници от ранга на Хари Худини, или служби, МВР и прокуратура развяват белия флаг, когато дойде моментът да ги арестуват. Няма друго обяснение за дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, които са влизали и излизали от страната, когато си пожелаят, въпреки че са осъдени и обявени за издирване с червена бюлетина.

Разграден двор

Докато политиците словоблудстват как всеки момент ще изпълним стратегическата цел на държавата да влезе в Шенген, територията ни е превърната в свободна зона както за мигранти, така и за осъдени престъпни босове, издирвани от Интерпол. Вече няколко дни отговорните фактори в лицето на МВР и прокуратура не могат да дадат отговори кога и как починалият Брат Галев е влязъл в България, въпреки че уж повече от 10 г. е търсен под дърво и камък, за да излежи присъдата си. Сдалият властта служебен вътрешен министър Иван Демерджиев ограничи изказванията си до спекулации – можело да е прелетял със самолет или да е пътувал с автомобил. Възможно било вече да е бил мъртъв, като е преминал сухопътната граница.  „Имаше сведения за един полет от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап, така че за нас е важно да се установи кога е влязъл, откъде е влязъл, помагал ли му е някой, както и причината за смъртта“, заяви Демерджиев в началото на седмицата.

Оттогава нито едно от неизвестните по случая не е разкрито. Според информация на БНТ се работи по версията той да е влязъл у нас с документи от държава от Западните Балкани. Преди това Христов е напуснал Южна Африка с паспорт на друга държавата на южния континент, известна туристическа дестинация. С няколко прикачвания преминава през Тунис и Мароко като част от туристическа група с чартърен полет. Така Брат Галев се прибрал няколко часа преди да почине.

Мистериозната смърт

Странните обстоятелства около смъртта на Христов не са по-малко от тези с маршрута му до България. Въпреки че официално не е потвърдено от институциите, медиите разкриха, че смъртният акт е издаден от частната болница „Свети Иван Рилски“ в Дупница. Документът обаче е бил сгрешен и се е наложило да бъде редактиран. „Беше сбъркано името на лицето и аз върнах съобщението да си поправят данните в болницата. Имената на починалото лице бяха объркани“, каза старшият специалист в ЕСГРАОН-Дупница Галина Паучева. Тя твърди още, че личната карта на Ангел Христов, която и е била предоставена, е изтекла през 2018 г.

„В съобщението за смърт е записан час – 8,00 на 03.06.2023 година. От последващата проверка в Национална база данни се установява, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция“, се казва в позиция на община Дупница. Оказа се обаче, че дупнишкият бандит не е стъпвал в частната болница, която е издала смъртния акт. „В село Ресилово е констатирана смъртта. Там си е. Значи, вие, търсите нещо, което е толкова ясно. Починал си е в Ресилово, направено му е „мъртвопроверителство“, защото затова е издаден смъртният акт, това го знам от първо лице. Даже знам кои са били четиримата там“, каза пред bTV служител на лечебното заведение.

- Advertisement -

От МВР и държавното обвинение засега не дават никаква информация какво точно се е случило след настъпилата смърт. В полицията беше разпитан гастроентеролог от частната болница, който е констатирал, че Христов е починал. Беше извършена и аутопсия на тялото, според която той си е отишъл, вследствие на „остро разстройство на коронарното кръвообращение“.

Галевата диагноза

Откакто държавата се е захванала с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев търпи все поражения. Двамата криминални босове нашумяха още през 2006 г., когато бившият кмет на Дупница Първан Дангов ги обяви за местни феодали. Възходът им до издирвани от Интерпол престъпници бе дълъг, интересен и изпъстрен с драми и скандали. Още през октомври 2008 г., когато тежко въоръжени антимафиоти щурмуваха резиденцията им в Ресилово, Ангел Христов и Пламен Галев минаха в нелегалност и бе абсолютно невъзможно да бъдат открити. А самата операция бе с участието на командоси, жандармеристи, агенти на ДАНС, данъчни, митничари, прокурори и следователи.

Два месеца след провалената акция Братя Галеви все пак бяха задържани. Арестите обаче бяха предшествани от скандал с бившия вътрешен министър Румен Петков, който първоначално твърдеше, че не се е срещал с тях, после призна, че все пак се е видял с „оперативно интересни лица“, докато накрая на всички стана ясно, че иде рече точно за братя Галеви. Интересното в случая е, че срещата между МВР-шефа и дупнишките бизнесмени се е състояла преди местните избори в града, които БСП изгуби. Естествено, Петков се кълнеше, че познанстовото му с дупнишките мафиоти няма нищо общо с политически интереси, а е по искане на оперативен работник от МВР и във връзка с информация, която лицето искало да предаде на министерството. Освен това срещата била в присъствието на друг служител на МВР и била документирана.

Съдебната сага срещу Братя Галеви премина през редица перипетии. На втора инстанция в Апелативния съд в София те бяха признати за виновни за организиране на въоръжена престъпна група за рекет и изнудване, но бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция от по 50 хил. лв. Така извън ареста ги завариха и окончателните им присъди от Върховния касационен съд, който потвърди 7-годишното наказание на Галев и 5-годишното на Христов. Преди обаче да влязат в затвора, двамата отново изчезнаха. Дори месец след бягството им, държавата изненадващо установи, че няма парична гаранция, която да усвои, защото е изгубила 100-те хил. лв., но не е подозирала за това. „Това, което ние научихме и не знаехме до този момент, е във връзка с мярката за неотклонение на братя Галеви, а именно – до този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хил. лв. за всеки от тях. Оказва се обаче, че през декември 2010 г. по искане на защитниците на братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка за всеки един от тях“, докладва тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева. 

Така държавата изведнъж се събуди за добре изпитаната схема на престъпниците да се укриват непосредствено преди да бъдат въдворени в затвора. По закон препис от присъдата, с която подсъдимият е осъден да изтърпи съответното наказание, се изпраща на прокурора за изпълнение. Това става до 7 дни от влизането й в сила. Този срок, в който делото пътува от последната инстанция до съда, от който е тръгнало, а после към прокуратурата, може да се използва от осъдените да се укрият. След като случаят на дупнишките рекетьори преди години влезе и в доклада на Брюксел, ЕК препоръча да се запълнят празнините. Така през 2015 г. бяха направени промените в НПК, които регламентират, че когато забраната за напускане на страната е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се отнемат документите за самоличност и му се издават заместващи документи. Уредбата как да става това обаче се прие чак през 2021 г.

Другият абсурд около Братя Галеви изплува с делото за конфискация на имуществото им. То продължи цели 8 години, като в крайна сметка в полза на държавата бяха отнети имоти и пари в размер на 2 474 582 лв. Сега се оказа обаче, че резиденцията им в Ресилово, изградена върху близо 10 декара, е продължила да се ползва от криминалните босове. Тя се води на офшорна фирма, на която са плащани по 300 лева наем. Именно там е издъхнал Ангел Христов. Вече дори няма да е изненада, ако се окаже, че в имението пребивава и другият от „братята“ Пламен Галев.

Автор: Петър Карамфилов, „Сега“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече