COVID-19 е убил толкова българи, колкото е населението на град като Видин

0

- Advertisement -

В България не се постигна пълно ваксинационно покритие против COVID-19. Това каза генералният директор на Българския Червен кръст (БЧК) проф. д-р Красимир Гигов по време на заключителното събитие по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“. Комплексната програма, разработена и изпълнявана от БЧК, е финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, посочиха от БЧК.

Статистиката за пандемията е много относителна, смята се, че много повече са засегнатите, коментира Гигов, цитиран от БТА. Той посочи, че около 1,3 млн. са били заразените в България. По думите на Гигов загиналите у нас са колкото населението на малък град като Видин. Според генералния директор на БЧК пандемията е била стрес за цялото общество.

- Advertisement -

Въпреки че предприехме редица мерки, в България наистина пандемията беше тежка, каза още Гигов. По думите му са били предприети мерки, но за ситуацията е повлиял здравният статус на българина.

При изпълнението на програмата от БЧК са насочили вниманието си към ваксинацията. От организацията обясниха, че са счели, че всеки сам взима решението за своето здраве, затова и инициативата е била под надслов „Ти решаваш“. Разкрити са пет мобилни ваксинационни пункта и са поставени 2030 дози ваксини, отчетоха от БЧК. Раздадени са 53 хил. хигиенни пакети. Проведени са 2500 здравни сесии, както и психологически консултации.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече