Хампарцумян: Да не бързаме да се радваме на дефлацията

0

- Advertisement -

Банките в България чакат кой ще мигне пръв за да се стигне до повишаване на лихвите по депозитите и кредитите“. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян в интервю по Нова тв. 

Повишаването на лихвите от Европейската централна банка вече се отразяват в България. Лихвите са относително ниски заради конкуренцията между банките. Новите кредити са по-скъпи. Старите – в зависимост от условията, са може би по-изгодни, каза още той.

„В момента се очаква повишение на лихвите по депозитите и кредитите. Всички чакат у нас кой ще мигне първи“, подчерта Хампарцумян.

- Advertisement -

Според него лихвите по новите кредити няма да се повишат рязко, заемите няма да станат недостъпни, но всички трябва да са по-консервативни, когато ги дават и когато ги ползват. 

Новината, че има дефлация, не ни казва много. Това е технически параметър в момента, който е в рамките на няколко месеца. Трябва да видим дали това е тенденция. Едно от нещата, които обаче ни казва е, че темповете на годишната инфлация се забавят. Това вероятно се дължи на сезонни фактори. Сега примерно плодовете и зеленчуците са по-евтини спрямо зимата, каза още Хампарцумян. 

По думите му може да се очаква, че темповете на инфлация да спаднат на годишна база. „Но не може да очакваме, че цените на стоките ще се върнат там, където бяха преди две години. Инфлацията ще се задържи едноцифрена за достатъчно дълго време, но тя ще е от порядъка на 4-5 процента. Има си инфлационни процеси. Заплатите се гонят с инфлацията. Усилията да се укроти инфлацията са успешни. Тя се поражда от това, че има повече пари на пазара, отколкото стоки и услуги, които тези пари ще купят. И балансирането на това нещо е процес, който не трябва да се случва рязко, защото означава криза”, обясни Хампарцумян. 

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече