Радан Кънев: Конструкцията на правителството е много крехка

0

- Advertisement -

„Да, разбира се, че е възможно да се разпадне правителството. Очевидно е, че конструкцията е изключително крехка, но заради реплики не, не мисля“, коментира евродепутатът Радан Кънев пред bTV тази сутрин по повод предупредителното съобщение за разваляна на „сглобката“ от Лена Бориславова (ПП) към Десислава Атанасова (ГЕРБ).

„Въпросът е дали може да се разпадне заради политически решения, защото това правителство с тази формула, която беше избрана – изключително сложна, необичайна – дали ще работи ние не можем да кажем, но то има много ясни задачи. Има разписана законодателна програма от двете политически сили в България. Въпросът е следва ли се тя, защото няма официално коалиционно споразумение, няма мнозинство в българския парламент – това е очевидно. Но има мнозинство, което се е споразумяло за определен набор от закони, които са изключително важни за държавата ни, за икономиката ни, за правосъдието ни и докато тези закони биват приемани от това мнозинство, би следвало да работи и правителството. Искрено се надявам, че един такъв период на относителна стабилност ще има, защото ние имаме нужда от него. Имаме нужда, веднъж, за да постигнем краткосрочните си цели – влизането в Шенгенското пространство, дай Боже, в рамките на тази година, влизането в еврозоната следващата година. Но бих погледнал малко по-стратегически. България има важни икономически задачи и възможности пред себе си. Българската индустрия, производство, бизнес се развиват изключително динамично и добре в рамките на една много кризисна ситуация в цяла Европа“, каза той.

Кънев отправи предупреждение към ГЕРБ да не се изкушават да търсят подкрепата на „Възраждане“ и нарече подобно поведение „политически глупаво“:

„В сегашната ситуация в българската политика и в сегашната външнополитическа ситуация да се търсят формули на мнозинство, които включват партия „Възраждане“, е много погрешно и много, много политически глупаво. Тоест ГЕРБ трябва много да внимават с изкушението – каза Кънев и допълни, че „партия „Възраждане“ трябва да бъде заключена дълбоко в политическия изолатор, защото това се прави с партии като тази“.

Какво се случва?

„Това, което видимо липсва, е активна, позитивна комуникация към българските граждани какво се случва – посочи евродепутатът. – Вчера имах дълги, много интересни срещи с двама абсолютно ключови министри в това правителството – на околната среда и на енергетиката. Изключителни експерти, изключителни визионери, които имат гледка, стратегия как България да се развива не девет месеца, а как да се развива лидерски, изпреварващо в рамките на Европа в следващите 20 години. Тези хора, освен че развиват тази политика, трябва да комуникират с нас тази политика, за да разберем ние, като български граждани, че пред България има положителен сценарий. Ние не сме непрекъснато обречени да сме на опашката, да мрънкаме, да не стават нещата“, каза той.

Конституционно мнозинство

Кънев определи като проблем зависимостта на извършването на конституционни промени от ДПС.

„Към момента те (ДПС) осъществяват една тролска роля в българската политика. Те в момента тролят управлението. Това е проблем от гледна точка на общественото доверие, много сериозен – каза Кънев на въпрос за участието в разговорите на депутата от ДПС Делян Пеевски. – Правосъдието се опира и на общественото доверие. Пълната липса на обществено доверие в българското правосъдие е част от кризата, която позволява всякакви съмнителни фигури, меко казано, да си веят коня на българското правосъдие, да кадруват, да правят буквално каквото си искат. Трудно ще се изгради обществено доверие на база на господин Пеевски като основна фигура на конституционното мнозинство. Той е съвсем наясно и съзнателно го прави.“

- Advertisement -

За да се избегнат горните рискове, той съветва акцент да се постави върху политики, които могат да се реализират с обикновено парламентарно мнозинство и за които има съгласие в управленската програма, „защото те ще дадат непосредственият икономически ефект от управлението“.

„Едно управление е стратегически успешно, когато постига икономически резултати. Българската икономика има огромни възможности, има нужда от значителен период на стабилност, който не е нито девет, нито 18 месеца. България има десетки заводи, които работят на ръба на капацитета си, всичките им поръчки са направени с години напред. Те модернизират производството и се разширяват, но кой инвестира в държава, в която не се знае след три месеца кой ще управлява?“, каза Радан Кънев.

Работата на политика е да върши работа, да изпълнява програмата си и много често да губи доверие заради това. Това са правилата на играта. Със сигурност има немалко хора, които са разочаровани. Но политическият процес не е от днес до утре. Ако предполагаме, че в България може да се случи магическа промяна за няколко месеца, нека да не се лъжем.

По повод отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор евродепутатът коментира, че това „беше напълно неизбежен ход. Това е медицински ход за българското правосъдие“, но напомни, че не това превръща България в правова държава.

Нужно е търпение

„Ако някой смята, че България, която много десетилетия е съсипвана и мачкана, много десетилетия, ще се възстанови за шест месеца, той се лъже. Че корупцията, която е начин на живот за българската администрация, регулатори, съдебна система, за самия бизнес, за съжаление, и се е превърнала в модел, в бизнес модел, ще се изкорени за три месеца? Не, разбира се. Тези промени в България ще отнемат много време. Мъчителни малки крачки напред.“

ПП+ДБ на местните избори?

„Ако искаме управлението на България да е стабилно и успешно, общото явяване на ПП и ДБ във всички български общини е императив, въпрос на базов здрав разум“ – коментира Кънев по повод все по-актуалната тема – наближаването на местните избори.

Български еврокомисар

Попитан за двамата български кандидати, един от които трябва да замени Мария Габриел като еврокомисар, той посочи, че „избора ще направи госпожа Фон дер Лайен. Аз няма да хвърлям боб. Моите симпатии са към моята политическа сила и съответно към Даниел Лорер. Проблемът е, че госпожа Фон дер Лайен изключително държи на квотния принцип и баланса на половете в рамките на комисията. Няма да е лесно да замени жена за мъж. Еврокомисар е изключително отговорен, тежък политически, а не бюрократичен пост и човек с политическа сила и политическа позиция е по-подходящ“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече