Има ли шанс Васил Терзиев да направи София европейска столица?

0

- Advertisement -

Васил Терзиев е един от най-успешните български предприемачи. Достатъчно ли е, за да спечели столицата, или тя вече е спечелена, след като на изборите на 2 април се видя, че ПП-ДБ бият ГЕРБ във всички райони на София?

След 18-годишна доминация на ГЕРБ в управлението на града-държава София, се появи кандидат с амбициите да я разбие, спечелвайки местните избори наесен – не-политик, успешен предприемач от IT-сектора, симпатичен, женен с две деца, добре образован и с баща, чичо и дядовци, заемали високи постове в бившата Държавна сигурност. Това са данните, които софиянци научиха най-напред за Васил Терзиев, още преди номинацията му да стане факт.

Успешен бизнесмен

След близо година преговори коалицията ПП-ДБ, партия “Спаси София” и гражданската платформа “Екипът на София” издигнаха Терзиев, съосновател на една от най-успешните софтуерни компании – Telerik, продадена през 2014 г. за $262.5 млн. и на образователната “Телерик Академия”, доскоро партньор във фонда за рискови инвестиции Eleven. Водач на общата листа общински съветници ще бъде Борис Бонев, лидер на “Спаси София” – формация с над 14-годишен опит, фокусирана върху проблемите на столицата.

Предвидимо, обявените цели са за победа на първи тур и мнозинство в СОС, а очакванията към тях са високи – да се спрат безобразните кражби от обществени поръчки и некачествените ремонти, да се дигитализират административните услуги, да се решат транспортните проблеми на столицата, а харченето на публичните средства да стане прозрачно. И още: какво да се прави със столичната топлофикация, да бъде ли продължена концесията за “Софийска вода” и дали и как да бъдат запазени столичните общински болници  – това също са неотложни за решаване проблеми на община с бюджет 2,09 милиарда лева за 2022 година.

Назованите от Терзиев основни приоритети при представянето му бяха училищата и проблемите с детските градини, София да стане “по-чист, зелен и уреден град” и да бъдат разширени правомощията на районните кметове. Програмата, която тепърва ще бъде представена, ще изясни намеренията му.

Нова генерация

Терзиев, Бонев и арх. Любо Георгиев от “Екипът на София”, които излязоха на сцената в зала на столичен мол са различни от калибъра на политиците, състезавали се досега за управлението на София. Енергични и амбициозни, с европейски облик, те са представители на нова генерация в българската политика. Достатъчно ли е, за да спечелят столицата, в която живее една трета от България – или вече са спечелили, след като резултатът от парламентарните избори на 2 април показа, че ПП-ДБ бият ГЕРБ във всички райони на София?

- Advertisement -

ГЕРБ още не са обявили кандидата си за столицата – не е ясно дали това ще е председателят на СОС Георги Георгиев или някой друг, скрит в ръкава на лидера Борисов. По номинацията ще проличи дали ГЕРБ смятат наистина да се борят за София или да съсредоточат усилия в други областни центрове, където също печелят избори от години. На местния вот наесен, както се чу в разпространения от Радостин Василев запис от форума на „Продължаваме промяната“, ще се явят кандидати, подкрепени от президентски кръгове. А и този път кампанията за местните избори няма да се води самостойно, а ще е обвързана с резултатите от работата на кабинета на ПП-ДБ. Всеки успех или неуспех на изпълнителната власт ще ѝ се отрази пряко.

Подкрепата на ГЕРБ за правителството на Денков-Габриел и приетият механизъм за лидерски срещи всеки вторник в парламента – “за изясняване на позиции” – неминуемо ще свалят градуса на противоборство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ще проличи в предизборните кампании и дали ще останат фокусирани върху разкриване на корупционни практики на местните власти на ГЕРБ.

Привържениците на Терзиев изтъкват неговите диалогичност, емоционална интелигентност, умение да работи в екип, дарителство, интегритет, както и това, че е успял в сектор, където мутренските номера и партийни обръчи не виреят, а милионите му не са от уредени приватизационни сделки. Противниците му твърдят, че не е разпознаваем, че е номиниран, за да привлече и избиратели отляво, но главно изтъкват бремето на фамилията, свързана с комунистическата върхушка и репресивния ѝ апарат, и оттук съмненията за осигурен стартов капитал за бизнеса му.

Сянката на ДС

На пресконференцията след представянето си Васил Терзиев отговори на въпроса за ДС-връзките така: “Този репресивен апарат е причината да виждаме всички тези недъзи – и криминалния преход, който ни организираха, и откраднатото бъдеще на децата ни. Именно този репресивен апарат е това, което е убило живеца на българина, което е убило умението му да мечтае, умението да бъде свободен човек и го е принизило да се чувства като жертва”.

Реакциите на “фамилната обремененост” на Терзиев разкриват един от големите дефицити на българския преход – лустрацията, която не се състоя. Половината досиета на ДС бяха унищожени и/или изнесени от служебните каси, потънаха и милиони по сметките на задгранични дружества, използвани от ДС, а България се сдоби с милионери, които не желаят въпроси за първия си милион.

Травматичното минало от тоталитарната държава не е изследвано и преработено, а само хроникирано. Затова и произходът на Васил Терзиев, (за който той няма заслуга), предизвиква нестихващи коментари. В “обществото на социалната справедливост и равния старт” партийната номенклатура и ръководството на ДС имаха достъп до специално снабдяване, валута и пътувания в чужбина, информация отвъд пропагандния похлупак. А обикновените граждани не отиваха по-далеч от ведомости за заплати, ведомствени почивни станции, банани и портокали по Нова година, наред с това бяха следени и контролирани.

Амбицията на Васил Терзиев и екипът му е да вкарат София в бъдещето. Европейско настояще ще е добро начало.

Автор: Емилия Милчева, Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече