СЗО обявява, че аспартамът води до рак

0

- Advertisement -

Един от най-използваните изкуствени подсладители в света – аспартам, ще бъде повишен в групата на веществата с възможен канцерогенен ефект. Това решение се очаква от Световната здравна организация, след като Международната агенция за изследване на рака завърши своя преглед на тази популярна съставка. Докладът се очаква следващия месец, но заключенията в него изтекоха неофициално в световните медии.

Аспартам се ползва в много десерти, дъвки, диетични газирани напитки. От години се знае, че употребата му не е съвсем безобидна. Новата му класификация ще означава, че има изследвания, които откриват връзка между веществото и рака, но сведенията са ограничени. „Възможен канцероген“ е група 2B в класификацията на канцерогенните вещества и над нея има само още две – вероятен канцероген (група 2А) и канцерогени (група 1).

Любопитно е да се отбележи, че Международната агенция за изследване на рака оценява доколко едно вещество е потенциално опасно за човека, без да взема предвид колко от него се консумира. Какво означава безопасна консумация при хранителните добавки се преценява от друга експертна комисия на СЗО, която също анализира аспартама и ще излезе със заключение заедно с агенцията – на 14 юли.

Днешното решение се смята за голяма новина, тъй като обикновено включването на едно вещество в една от трите групи канцерогени води до промяна в употребата му, съдебни дела, натиск над производителите да търсят заместител. През 2015 г. например същата агенция обяви хербицида глифозат („Раундъп“) за „вероятно канцерогенен“ и въпреки че други институции като Европейския орган за безопасност на храните оспорваха това заключение, производителите плащат стотици милиони в дела на пациенти с рак, които обвиняват популярния продукт за заболяването си, припомня „Ройтерс“. Германската „Бауер“ например изгуби преди 2 години трето обжалване по такова дело („Бауер“ купиха „Монсанто“ през 2018 г.).

Въпреки че първоначално не получава разрешение за влагане в храни, през 1981 г. аспартамът е обявен от СЗО за безопасен за човека в рамките на нормалната консумация. Един възрастен човек с тегло 60 кг например ще трябва да пие между 12 и 36 кена „Кока-Кола“ всеки ден, за да се изложи на риск. Това становище се ползва и до днес в регулациите в Европа и САЩ.

През годините има редица изследвания на потенциалните канцерогенни свойства на изкуствените подсладители, но те не са категорични или пък са спорни. Едно наблюдение във Франция сред 100 000 души например показва, че тези, които консумират повече заместители на захарта, включително и аспартам, са изложени на по-висок риск от рак. Преди 20-ина години италианско изследване установи, че някои видове рак при мишките и плъховете са свързани с аспартама. Проблемът с първото изследване е, че то не можа да докаже, че именно подсладителите увеличават риска от рак. С второто пък имаше съмнения около методологията. Въпреки това отношенията на производителите с изкуствените заместители на захарта остават сложни. „Пепсико“ например, припомня „Ройтерс“, през 2015 г. спира да използва аспартам в продуктите си, но го връща година по-късно, след което отново го спира през 2020 г.

Решенията на Международната агенция за изследване на рака често предизвикват спорове и обвинения, че се поражда излишна паника сред хората. Няколко примера – за „вероятно канцерогенни“ през годините са обявявани консумацията на червени меса и работата нощна смяна, а като „възможно канцерогенна“ е класифицирана употребата на мобилни телефони.

- Advertisement -

Международната асоциация на подсладителите (странно име, но в нея членуват фирми като „Кока-Кола“, „Марс Ригли“ и др.) вече оспори намеренията. „Агенцията не е служба по безопасност на храните, а прегледът й за аспартама не е научно издържан и разчита на дискредитирани изследвания“, обявиха оттам. На свой ред агенцията подчертава, че е оценила 1300 изследвания по въпроса за своя доклад.

Миналия месец СЗО отново изправи на нокти бизнеса, като излезе с нови указания, в които препоръчва на хората да се въздържат от употреба на изкуствени подсладители, защото те не водят до намаляване на теглото, но могат да имат сериозни последици за здравето. Директорът на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните Франческо Бранка препоръча „хората да обмислят други начини за намаляване на приема на захар, като например консумиране на храни с естествено срещащи се захари, като плодове, или неподсладени храни и напитки“.

КЛАСИФИКАЦИЯ

В група 1 на канцерогените 126 вещества. В група 2А – на вероятните канцерогени, има 94 вещества, а в група 2В – на възможните, са 322 позиции.

В най-високата категория канцероген – доказаните, влизат някои вируси като HIV, вещества като азбест, бензен, етанол (в спиртните напитки), формалдехид, афлатоксини (плесени по ядките, преди години имаше голям скандал у нас).

В групата на вероятните канцерогени 2А са акриламид (черното на препечените филийки и меса), анаболните стероиди, глифозат, червеното месо, пиенето на много горещи напитки (над 65 градуса). В тази група е и фризьорската професия заради многочасовото излагане на различни химикали в козметиката. Нощните дежурства пък са вътре заради нарушения баланс на мелатонин, причинен от излагането на изкуствена светлина.

В групата на възможните канцерогени 2В са някои червени и сини оцветители (избягвайте ярко оцветени сладоледи и торти), нафталин (въпреки че е в тази група, той е забранен за употреба в Европа от 2008 г.), отработените газове от колите, талк. В тази група са и редица дейности (те влизат в тези класификации заради веществата, на които са изложени хората, които са заети в тях) – производството на текстил, химическото чистене, дърводелството, печатарската индустрия.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече