ГЕРБ официално номинира Димитър Радев за шеф на БНБ

0

- Advertisement -

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за втори мандат като управител на Българската народна банка (БНБ). Предложението е внесено от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова в сряда.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ. След изтичането на мандата му през 2021 г. Радев продължава да ръководи институцията, като с евентуален нов мандат общото му пребиваване на поста управител на БНБ ще бъде 14 години.

В мандата на Димитър Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България, мотивират предложението си вносителите.

Те отбелязват, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент (Владислав Горанов) изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз.

Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ.

- Advertisement -

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от парламентарната група на „Възраждане“.

По-рано днес съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков каза пред бТВ, че вчера са водили много сериозен разговор с управителя на БНБ.

„От разговора, който имахме, Димитър Радев показа, че гледаме в една посока“, коментира Петков.

Попитан дали ПП-ДБ ще подкрепят номинация на Радев от страна на ГЕРБ, той уточни, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията.

Името на Даниел Лорер не е обсъждано като евентуална номинация за БНБ, посочи лидерът на ПП.

След избирането си новият управител следва да внесе в Народното събрание номинациите си за постовете на двамата подуправители с изтекъл мандат – ръководителите на управленията „Емисионно“ и „Банково“ Калин Христов и Нина Стоянова. За първия пост се спряга името на бившия финансов министър в кабинета „Орешарски“ и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов, а за втория може да бъде номинирана фигура, издигната от ПП-ДБ. На този етап обаче не е напълно ясно дали десните ще се съгласят на вариант с ярка номинация на ДПС в управата на централната банка. 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече