Премиерът Денков: Украйна може да влезе в НАТО, но след края на войната

0

- Advertisement -

От срещата на върха на НАТО във Вилнюс очаквам да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато обстоятелствата позволяват, заяви днес министър-председателят акад. Николай Денков при пристигането си на форума във Вилнюс, цитиран от БТА.

По думите му това съответства като съдържание на наскоро приетите декларации от Народното събрание и Министерския съвет.

„Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но затова трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално“, каза Денков.

- Advertisement -

Той отбеляза, че за първи път след Студената война се правят регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от изток. Важно за нас е да надградим капацитета, който имаме днес и този капацитет да бъде интегриран с капацитетите на съседните държави – Румъния, Турция – и също така с капацитетите на другите натовски държави, добави премиерът.

Той каза, че България е заложила още следващата година да има разходи за отбрана в размер на 2 процента от БВП, а по-следващата да бъдат още по-високи.

Не се очаква да има втора бойна група, каза Денков в отговор на журналистически въпрос дали се предвижда втора съюзническа структура – подобна на бойната група – в България. Очаква се да надградим сега съществуващата бойна група, тя е на ниво батальон, ако използваме нашите термини, но тя трябва да бъде надградена, разширена с бойни възможности, с личен състав, така че да отиде на ниво бригада, каза още Денков.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече