Свиленски издърпал папката с имунитета на Бойко Борисов от ръцете на шефа на парламента

0

- Advertisement -

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски издърпал от ръцете на председателя на парламента Росен Желязков папката с имунитета на Бойко Борисов. Сценката се разиграла на вратата на кабинета на парламентарния шеф, разказа самият той от трибуната на НС.

Желязков позволил на Свиленски да влезе в стаята му и да прочете заявлението на Борисов, че доброволно се отказва от имунитета си, тъй като от БСП вече две седмици настояват, че го няма депозиран в деловодството. Темата беше повдигната и тази сутрин за пореден път, първо от соцдепутата Иван Ченчев, после и от Свиленски.

„Лично г-н Свиленски се запозна със заявлението, вие също, видяхте входящия номер. Дори г-н Свиленски хвана папката, сложи си я под мишката , за да я носи в стаята на БСП. Играехме си „накъде с таз книжчица под мишчица“. Дърпахме се на вратата, за да мога да си я взема обратно, но вие имахте възможност да се запознаете в деловодството“, заяви Росен Желязков и разсмя залата.

Свиленски отрече да е отивал в стаята на социалистите.

„Няма да споря накъде съм тръгнал с таз книжчица под мишчица. Бях тръгнал към деловодството, където са си подавали имунитета всички народни представители досега“, отвърна депутатът от БСП, цитиран от Дир.бг.

Желязков пък беше категоричен, че подаденото заявление от Борисов за съгласие за отказ от имунитета е неотменимо, веднъж дадено, то действа и органите могат да работят по него.

„Заявлението със съгласието е подадено, тогава, когато беше съобщено“, каза председателят на парламента и посочи датата 7 юли. Повод беше въпросът на социалиста Ченчев, че „вече осми ден в деловодството липсва имунитетът на Бойко Борисов“.

- Advertisement -

„Ако не можете да го придвижите, дайте аз ще го занеса в деловодството, но не виждам причини да седи на вашето бюро. Ще придвижите ли този имунитет до деловодството, тъй като беше ясно изразена волята на г-н Борисов“, настоя Ченчев.

„Борисов ще е първият народен представител, на когото искането не е качено на страницата на НС, заявлението не е качено в деловодството и вие не сте съобщили в тази зала“, пък обобщи Георги Свиленски.

„Имунитетът му стои на Вашето бюро, така че нека не превръщаме практиката на дела „на трупчета“ в заявление за освобождаване от имунитет на „трупчета“, продължи той с укорите към Росен Желязков.

„Тази книжчица под мишчица“, ако искате, дайте сега на някой от Вашите заместници да води, а Вие с книжчицата заедно към деловодството на третия етаж, да занесете имунитета към българската прокуратура.

Председателят Росен Желязков отново напомни фактите и дори цитира входящия номер на заявлението на Борисов. Той напомни, че Свиленски и Ченчев са се запознали лично с документа и злоупотребяват от трибуната на парламента.

„Явно имате необходимост от по-висока степен на интимност за запознаване с това заявление. Аз ви я предоставих, господин Свиленски, прочетох Ви номера. Държа да ви припомня Конституцията и Правилника, съгласно който конститутивният ефект настъпва от момента на подаване на съгласието. То ангажира наказателната отговорност, възбуждането и продължаването на преследването от момента на подаване на съгласието“, заяви парламентарният председател.

„Изпратил съм го, господин Свиленски. Ако искате, след това ще си поиграем отново на същия сюжет-мизансцен за „книжчица под мишчица“. Вие го превръщате в момента в театър и ме карате и аз да участвам в този театър, но аз излизам в момента от сцената на тази бурлеска“, отсече Желязков и пристъпи към първата точка от дневния ред, а именно – попълването на ръководствата на парламентарните комисии.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече