НОВИНАТА! ТЕЦ „Брикел“ минава на газ с турбини от General Electric

0

- Advertisement -

„Брикел“ сключва споразумение с газовото поделение на General Electric Vernova в началото на юни. Целта е проучване на възможностите за развитие на електроцентралата към „Брикел“ и замяна на съществуващите блокове, работещи с въглища, с три високоефективни газови турбини, съобщи отделът за връзки с обществеността на централата. Христо Ковачки участва в дискусиите като водещ експерт по устойчива трансформация за програмата Brikel Re Power.

Планираната голяма инвестиция е насочена към постепенното заместване на въглищата с по-екологично гориво, като природния газ. Това ще гарантира по-ефективно опазване на околната среда в региона и постепенно ще бъдат достигнати параметрите, заложени в Европейския зелен пакт.

„Говорим за мащабна инвестиция за България от порядъка на десетки милиони долари, но за момента това е ориентировъчна цифра и включва само закупуването на самите газови двигатели и евентуално логистиката. Отделно ще се инвестират допълнителни средства за подготовка на терена и монтаж на самите съоръжения“, обясни Мирела Кичукова, ръководител „Връзки с обществеността“ в „Брикел“.

Според ръководството на Централата преговорите са навлезли в етап, в който се обсъждат детайлите по самата поръчка и през юли се очаква окончателна оферта, изготвена от General Electric. От компанията обясняват, че се надяват да реализират инвестицията чрез заем поради огромния размер на необходимото финансиране.

- Advertisement -

Те подчертават, че притежават голямото предимство да имат в екипа си опитни и технически грамотни професионалисти в производствените и ремонтните звена, които имат капацитета да извършат цялостното проектиране на съоръжението и монтажа на сложно оборудване като газови турбини. Експертите смятат, че всички етапи от проекта трябва да бъдат изпълнени в рамките на около 2 години.

За успешната реализация на мащабния инвестиционен план е необходимо да бъде завършено изграждането на газовата връзка между националната газопреносна мрежа и дружеството, която е с дължина около 30 км.

„Преминаването от въглища към природен газ и други по-екологични горива е единственият начин да запазим работните места на служителите и работниците в „Брикел“.

Не искаме да оставим град Гълъбово без най-евтината възможност за отопление. Надяваме се скоро „Брикел“ да се превърне в еталон и пример за успешна и устойчива енергийна трансформация. За нас е голяма привилегия и чест да си сътрудничим с General Electric, световен лидер в енергетика“, обобщи Мирела Кичукова.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече