Депутатите сложиха край на „разпарчетосването“ на имотите на „Мини Марица-изток“

0

- Advertisement -

Парламентът ще разрешава какви действия могат да предприемат държавните органи в „Мини Марица-изток“, решиха депутатите днес. Проекторешението мина със 196 гласа „за“ и 11 „против“ (ИТН).

Според предложението сделки с активите на „Мини Марица-Изток“ не могат да се правят без решение на Народното събрание. Сделки с имотите на дружеството пък се забраняват. Изключение бе направено само за земеделските земи.

Първоначалната идея е на „Възраждане“, които настояваха за безсрочен мораториум за всички действия в комплекса. Тази идея бе подкрепена в ресорната комисия, но при разглеждането на проекторешението в зала днес партиите размислиха заради възможността Конституционният съд (КС) да отмени акта. Поради това председателят на парламента Росен Желязков даде 15-минутна почивка, по време на която се проведе извънредно заседание на енергийната комисия, която трябваше да изработи консенсусни текстове.

След почивката Тошко Йорданов от ИТН заяви, че групата ме не е отишла на заседанието, защото имало договорка между ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП, които щели да се облагодетелстват.

Бившият председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че пълният мораториум ще блокира всички бъдещи инвестиции в „Мини Марица-изток“. Той изтъкна, че в текстовете, предлагани от „Възраждане“, липсва срок, което по думите му влиза в колизия с Конституцията.

Рибарски направи редакционно предложение, с което думата „мораториум“ отпада, а вместо това всички действия в „Мини Марица-изток“ се извършват по предложение на министъра на енергетиката с решение на Народното събрание. Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС пък поиска предложенията да идват не от ресорния министър, а от Министерството на енергетиката. По думите му така се запазва смисълът на мораториума.

Искра Михайлова от „Възраждане“ контрира двете предложения и поиска ГЕРБ и ПП-ДБ да изтеглят предложенията си и да внесат отделни проекторешения. Депутатката не изключи възможността проекторешението на групата ѝ да падне в Конституционния съд, и направи любопитния призив:

- Advertisement -

„Дайте шанс на КС да се произнесе“, каза Михайлова.

Искрен Митев от ПП-ДБ опонира и заяви, че „Възраждане“ знаят, че решението им е неработещо и противоречи на Конституцията, но въпреки това го предлагат, за да извлекат политическите дивиденти.

Рамадан Аталай от ДПС поискаха земи на „Мини Марица-изток“ да могат да се отдават за земеделски нужди.

Какво предстои

В хода на дебата обща теза на всички депутати бе, че служебният кабинет на Румен Радев не е направил достатъчно, за да запази „Мини Марица – изток“ и е готвил „разпарчетосване“ на комплекса. 

Заради това с решението на НС се забраняват сделките с имотите на дружеството, както и на държавната и общинската собственост, която попада на територията на „Мини Марица-изток“. Няма да могат да се продават и  активи на „Източномаришкото въглищно находище“, които имат отношение към минно-технологичната дейност; няма да се позволява на частни инвеститори да изграждат електроцентрали от възобновяеми източници. Освен това се забранява да се пречи на  „Мини Марица-изток“ ЕАД да изпълнява ролята си на концесионер. 

Депутатите решиха още, че няма да могат да се прекратяват концесиите за въгледобив в общините Раднево и Гълъбово и няма да може да се отменят или променят устройствените планове за развитието на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече