Мъжът на заместничка на Гешев си купи апартамент в Рим за 1 000 000 лв.

0

- Advertisement -

Съпругът на Даниела Машева, която беше зам. главен прокурор на Иван Гешев, си е купил апартамент в Рим за 1 095 265 лв. Това се вижда от имотната декларация на прокурорката, публикувана от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Като произход на средствата за имота в Италия е посочено – „ипотечен кредит, лични средства“. Деклариран е ипотечен кредит за 977 915 лв. Апартаментът на Машев, който е адвокат, е от 71 кв. м, пише „Сега“.

През 2022 г. от заплата и спестявания адвокат Александър Машев се е сдобил и с два поземлени имота в София – един от 2053 кв. м за 47 460 лв. и друг от 3416 кв. м за 135 076 лв. 

Машева също е получила поземлен имот в София, но за разлика от съпруга си тя не е платила нищо за 1130 кв. м. Като основание за придобиване в декларацията е посочено, че това е дарение.

Съпрузите са декларирали и 4 сметки – една от тях е на Машева, а останалите три (една в чужбина и две в България), в които са и по-сериозните суми, на Машев. 

Машева беше една от заместничките на Гешев, махнати от Борислав Сарафов, веднага след като главният прокурор беше уволнен, а той стана изпълняващ функциите началник на държавното обвинение. Тя беше изслушана от Висшия съдебен съвет в защита на Гешев в процедурата по уволнението му. 

След като пое поста Сарафов даде да се разбере, че има данни срещу заместничките на бившия му шеф, но досега не е публично известно да им е потърсена отговорност за нещо.

Самият Гешев е декларирал единствено налични 37 000 лв., както и две сметки в лева. В едната има 11 600 лв., а в другата – 37 377 лв. Гешев, по традиция, не декларира имуществото на жената, с която е във фактическо съжителство – Детелина Ханчева.

САРАФОВ

И. д. главният прокурор Борислав Сарафов е декларирал, че през 2020 г. ползва безвъзмездно апартамент в София от 159 кв. м. Жилището е собственост на две физически лица.

- Advertisement -

От 2020 г. Сарафов и съпругата му, която е върховен прокурор, ползват безвъзмездно и БМВ, собственост на „Елидис-клон“ ООД.

Сарафов има само 3521 лв. в банковата си сметка, а съпругата му има две сметки с малко над 28 хил. лв.

ДРУГИТЕ ЗАМЕСТНИЧКИ НА ГЕШЕВ

Красимира Филипова не е декларирала нищо за 2022 г.

Десислава Пиронева е декларирала, че през 2022 г. е ползвала два апартамента в София, един от които – собственост на майка ѝ и сестра ѝ – безвъзмездно, а другият по договор за наем срещу 1200 лв. (вероятно това е годишният наем). Има и сметка с малко над 170 хил. лв. Освен това е услужила на сестра си със 100 000 лв., както и със 70 хил. лв. на бащата на детето си. В графата вземания Пиронева е вписала и 141 798 лв., за които уточнява, че са „платена сума по предварителен договор“.

От декларацията на Пламена Цветанова се вижда, че тя и съпругът ѝ Георги Апостолов, който е шеф на столичната дирекция на КПКОНПИ, имат общо 13 сметки с България в лева и евро. В тях има общо малко над 440 хил. лв.

СИЙКА МИЛЕВА – „ЗАЕМ ЗА ПОСЛУЖВАНЕ“

Бившата говорителка на Гешев – Сийка Милева, и за 2022 г. декларира, че ползва апартамент от 101 кв. м в София, който е собственост на две физически лица. Като „Заем за послужване“, безвъзмездно Милева ползва и Фолксваген Туарег. Инициалите на собственика на Туарега са различни от тези на апартамента.

Междувременно обаче Милева има три банкови сметки – за 397 770 лв., 54 449 лв. и 18 276 евро. Като произход на средствата Милева сочи спестявания от заплати и наследство. Има и 10 000 лв. налични.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече