След сигнал в медиите: Прокуратурата се самосезира, проверява хонорарите на жената на Иван Гешев от летище „София“

0

- Advertisement -

Софийската градска прокуратура се самосезира след публикация на Narod.bg и разпореди проверка за нарушения при сключването на договори от Летище „София“ ЕАД по времето на управлението на Пламен Станчев, съобщиха официално от държавното обвинение.

„Във връзка със запитвания от различни медии Софийска градска прокуратура (СГП) информира, че на 24.07.2023 г. се самосезира по публикации в медиите за нарушения при сключването на договори от Летище „София“ ЕАД“, се посочва в информацията:

Днес, 25 юли 2023 г., прокурор в СГП разпореди извършването на проверка по наличната информация, съдържаща данни за евентуално извършено престъпление от общ характер, която възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

- Advertisement -

Обект на проверката ще бъде дейността по сключване на договори за правни и счетоводни услуги между Летище „София“ ЕАД и други дружества и разходването на публични средства по тези договори, пише и „Труд“.

Дадени са конкретни указания от наблюдаващия прокурор, които следва да бъдат изпълнени от КПКОНПИ, а събраните материали да бъдат докладвани в СГП за преценка дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, уточняват от прокуратурата.

Както първо Narod.bg съобщи адв. Детелина Ханчева, съпруга на бившия главен прокурор Иван Гешев, стои зад част от фирмите, които сключват договори с Летище „София“ по времето на бившия директор Пламен Станчев и дели с тях получените хонорари, които са изкуствено завишени.

„Досегашното спокойствие на екс шефа на аеропорта произтича от факта, че сигнали от 2017 г. насам до Софийската градска прокуратура за извършена безстопанственост и за компютърни престъпления са оставени без последствия вече 6 години и се държат на „трупчета“, се казва в публикацията ни, което държавното обвинение май е на път да опровергае.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече