Темида: Прокурорът по „Барселонагейт“ отстранен

0

- Advertisement -

С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура – София, обвинителите от Софийска градска прокуратура Стефан Христов и Иван Първанов са отведени от наблюдаваните от тях досъдебни производства, съобщиха от държавното обвинение.

Постановленията са във връзка с образувани дисциплинарни производства спрямо двамата за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства. По делата са установени нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

- Advertisement -

Прокурор Стефан Христов наблюдаваше разследването за пране на пари „Барселонагейт“, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка, която показа, че делото е било забавено в дълги периоди, а работата станала изключително интензивна след 15 май, когато бившият главен прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на която заговори за „политически боклук“ и скъса оставката си.

На административния ръководител на Софийска градска прокуратура е указано да се определят нови екипи от прокурори на принципа на случайния подбор. След запознаване със събраните до момента доказателства те следва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата с оглед срочното им приключване.

Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече