Аделина Банакиева: Доброволците играем ролята на държава в държавата

0

- Advertisement -

Доброволците играем ролята на държава в държавата и храним чрез дарители и с разпродаване на лични вещи нуждаещите се от храна в 21 век. Ние не сме тези, които трябва да намерим механизма, те (НЗОК – б.р.) трябва да го намерят, той е намерен навсякъде. Голяма част от нуждаещите се от специални медицински храни украински пациенти, които бяха в България, се връщат в Украйна на всеки три месеца и получават своите медицински храни там. По време на война! Българските семейства не получават нищо. … В България събираме пари да храним тези деца, така и да ги емигрираме в друга държава“.

Това каза пред БНР Аделина Банакиева от Сдружение „Мостове“, която разказа в предаването „Преди всички“ за среща в НЗОК на 15-и август за изготвяне на спецификация, чрез която държавата да започне да осигурява медицински храни на нуждаещите се от това пациенти.

„Седя на пейка на улицата пред тая цитадела, от която зависят животите на тези деца, треса се от нерви и светлината в тунела избледня“, написа тя в профила с във фейсбук след тази среща.

- Advertisement -

По думите ѝ неправителствени организации, пациентски организации вършат работата на Здравната каса:

„Тези, които получават нещо, е на база на десетилетни усилия на организации по заболявания. Прави се НПО, което представлява някакво заболяване. Това НПО се финансира от доброволци. То започва да драпа и да върши работата на Касата. След което, държейки се по начин, по който се държаха с нас на тази среща в НЗОК, най-накрая нещичко отпуска Касата, като то никога не е това, което трябва“.

Банакиева подчерта, че не става дума за големи финансови средства и не може да си обясни защо НЗОК не ги отпуска:

В Европа няма държава, която да не реимбурсира тези храни – дори Косово, Черна гора, Албания и т.н. Всички ги реимбурсират по един и същи начин – с един код, който е за недохранване. Този код го има и в класификатора на заболяванията, по който работи и нашата НЗОК, но те не искат да приемат този код“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече