Настимир Ананиев: Институциите са една част от проблема с нарушителите на пътя, другата е обществото

0

- Advertisement -

Институциите са една част от проблема с нарушителите на пътя, другата е обществото. Това заяви пред БНР Настимир Ананиев, депутат от ПП-ДБ и член на Комисията по транспорт в парламента.

Той е сред участниците в проведената извънредна среща по проблемите на пътната безопасност. В нея се включиха представители на пряко ангажираните институции, прокуратурата, Националното сдружение на общините, Столичната община, депутати и родители на загинали в катастрофи деца. Повод за това стана убийството на 15-годишно момче на пешеходна пътека в София, причинено от пиян шофьор.

„Идеята беше да видим какво всъщност не работи. Искахме да чуем родителите на загинали деца, които са се сблъсквали със самата система и през делата, които водят, виждат къде държавата се е провалила. 

Премиерът лично се ангажира с проблема и даде знак, че е приоритет на правителството. Но ние, като общество, също трябва да се включим. Когато видим, че някой е пил, да му вземем ключа от колата и да го качим на такси. Много от хората подминават темата, защото не са се сблъсквали с нея. Тя обаче засяга цялото общество“. 

Бързите кръвни тестове и бързото връчване на глоби и фишове са сред предложенията за улесняване на работата на институциите по проблема, отбеляза Ананиев. 

„Има идея за електронно връчване на фишове“, допълни той. 

- Advertisement -

Хората очакват и бързо правораздаване. В момента няма  достатъчно съдебните лекари и експретизите се бавят, смята той.

Ананиев обясни също, че са внесени за обществено обсъждане 40-50 поправки в Закона за движение по пътищата. 

„Например за средната скорост. Става въпрос за спазване на ограниченията“. 

Той смята, че би помогнало, ако се намали скоростта в населените места.

Настимир Ананиев коментира и твърденията за ролята на Алексей Петров около съставянето на кабинета. 

„Никога не е имало среща между Кирил Петков, Бойко Борисов и Алексей Петров, което беше внушено от много медии и говорители. Трябва да се фокусираме върху важните неща, а не да отделяме толкова време на пропаганда“. 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече