В Деня на Независимостта си задаваме въпроса: Независима ли е България?

0

- Advertisement -

На 22 септември 1908 България става независима. Днес важният въпрос не е колко независима е държавата ти, а кому служи тази независимост. Защото тя си струва, когато е благо за всички. 

Независими ли сме 115 години след обявяването на Независимостта на България? Категорично да. Но сме разделение в разбирането си за независимост. Едните казват – още не сме независими от Русия, пълно е с русофили и кремълски подлеци. Другите казват – зависими сме от Вашингтон и Брюксел, елитът ни е послушен и продажен. А суверенно мъдрите заключават, че сме зависими ту от Изтока, ту от Запада – понеже сме малка държава и кротък народ. И в основата на тези отговори е идеалът на независимостта, изповядван като категоричен императив на самотен остров.

Независима България – от 1908 до днес

Обявяването на държавната независимост е кулминацията на формирането на нацията държава. В България я постигаме през 1908 година, възползвайки се от международната конюнктура – като този път, за разлика от Съединението, и Русия участва в сделката. После като независими се възгордяваме прекомерно от военната си мощ и след няколко национални катастрофи изпадаме в меланхолия, но формално си оставаме независими – първо окупирани, после изолирани и без войска. Бранейки формалната си независимост, с помощта на нацистка Германия понечваме да си довършим националното обединение, но отново търпим катастрофа, запазвайки все пак придобивката Южна Добруджа. После пък сме съвсем формално независими, превръщайки се фактически в 16-а съветска република.

Колкото повече се глобализираше светът, толкова по-малко независими ставахме. През 1915 година сами избрахме да застанем на страната на Централните сили, защото към този момент изглеждаше, че те ще победят, а цар Фердинанд и премиерът Радославов бяха германофили. През 1941 година избрахме Тристранния пакт, защото вече бяхме реваншисти към съседите, а и Германия щеше да мине през нас и без нашето съгласие. През 1944 година пък вече нищо не можехме да избираме – вместо нас решиха Ялта и Трети украински фронт. Когато през 1989 година балонът на комунизма се спука и съветската система се разпадна, България пак избра да тръгне на Запад – както след Освобождението. Но продължава да извръща носталгично глава назад, защото мнозина все още очакваха построяването на комунизма, който беше заменен с някакъв развит социализъм. После чакаха и капиталистически комунизъм, или поне развит капиталистически социализъм, но и него го няма. И понеже задълбахме в огромни социални и регионални неравенства, носталгията порасна до ревизионистко мърморене срещу прехода, ЕС и САЩ. Добре че и този път не се появиха партизани, способни сами да установят независима народна власт, но те обикновено изникват тогава, когато руската армия се приближи до Дунава.

- Advertisement -

Сега тя се появи на Днепър към Киев – така, както хитлеристките войски излязоха през 1939 година на Висла към Варшава. И партизаните наизскачаха – едни бълват змии и гущери срещу „посолството“ и събират подписи срещу еврото, други ронят молитви за мир и вдигат 100-метрови пилони, трети кадят срещу джендъри и караконджули. Всички те жадуват за освобождение от най-независимата страна в света – Русия. Нищо, че тя днес отново се нуждае от свой Цар Освободител да премахне крепостничеството, което Путин надяна на мужиците. И че в нараненото си величие става все по-зависима. Дори от снарядите и ракетите на бедняшка Северна Корея. А днес Ким Чен-ун е по-независим и от Путин – за сметка на 25 милиона севернокорейци, които са стопроцентово зависими от него.

Кому служи независимостта?

Затова по-важният въпрос е не колко независима е държавата ти, а кому служи тази независимост. Днес близо 200 страни членки на ООН са независими, но милиони хора страдат от независимостта си, защото тя е в ръцете единствено на управляващите режими. Независимостта си струва, когато е благо за всички граждани. А във външен план това изключва държавата да е самостоятелна до изолация. Колкото е по-обвързана и интегрирана в света, толкова повече печели независимост, защото и други страни стават зависими от нея. Тази взаимозависимост е предпоставка за предотвратяване на войни и конфликти и за налагане на нечии интереси с твърда сила.

Колкото България е по-интегрирана в най-мощните организации за сигурност, за демократично и за икономическо развитие – НАТО и ЕС, толкова повече добруване тя може да осигури на своите граждани. И не губи суверенитет, а го споделя с другите – дава част от своя, те ѝ дават част от техния. Суверенитетът на диктаторските държави накрая се свежда единствено до ядреното оръжие, затварянето на границите и опоскването на природните ресурси от управляващата клика. Хайде да не бъдем независими като Северна Корея, Беларус и Русия!

Автор: Веселин Стойнев, Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече