Плевнелиев пита: Защо Българската църква мълчи след шпионския скандал?

0

- Advertisement -

„Работата на нашите служби е доста спорна. И аз искам оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев след всичко, което е направил. Мотивите ми са политизация на работата на тази институция и недостатъчна ефективност. Повече ме притеснява, че след шпионския скандал Българската православна църква мълчи“ – това каза пред bTV президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев по повод напрежението през последните дни между управляващите и Пламен Тончев и експулсирането на трима духовници. 

Пръв след изгонването на свещенослужители от Руската църква оставката на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ поиска ген. Атанас Атанасов. Това стана след като ДАНС реагира на изказване на Кирил Петков. Съпредседателят на ПП-ДБ коментира, че контраразузнаването ни научило от македонското за шпионската дейност на свещениците от Руската църква и след това се задействало да ги експулсира. Петков препоръча службата да заработи по истински начин и проактивно, защото иначе поставя под риск националната сигурност“.

От ДАНС реагираха с позиция до медиите, в която окачествиха изказването като „некомпетентно и във вреда на авторитета на службата и държавата“ и добавиха: „Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти“.

Бившият президент Росен Плевнелиев е съгласен, че заради политизация на агенцията председателят ѝ Пламен Тончев трябва да подаде оставка. Повече обаче го притеснявало, че Българската православна църква мълчи, „което не е допустимо“. 

- Advertisement -

Говорителят на Светия синод и Старозагорски митрополит Киприан съобщи вчера, че въпросът ще бъде разгледан на следващото заседание на Синода.

Росен Плевнелиев е категоричен още, че реформата в службите е належаща. „Съжалявам много, че няма единство между проевропейските партии, които подкрепят кабинета „Денков-Габриел“. Правил съм такава реформа, постигал съм пълен консенсус. Сигурен съм, че той е възможен. Самият аз ще упражнявам натиск с всички възможни канали“, подчерта Плевнелиев.

Относно управлението на страната в некоалиция, той коментира, че основният фактор да го има това правителство е Румен Радев. „Знаейки на какво е способен той, мисля, че ще е трудно на лидерите от евроатлантическите партии да бутнат това правителство“. „Всеки, който се заиграе с Радев като ретроградна сила, обслужваща руския политически интерес да бутне това правителство, ще плати много тежка политическа цена“, коментира бившият държавен глава.

Относно една от целите, обявени в началото на мандата на кабинета – еврозоната, Плевнелиев смята, че страната ни ще постигне това с настоящото правителство. „Бъдещето на децата ни ще бъде защитено, когато влезем в Еврозоната и Шенген“, категоричен е той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече