Васил Терзиев и Антон Хекимян се счепкаха колко нови градини са нужни на София

0

- Advertisement -

Двамата основни кандидати за кмет на София Васил Терзиев от ПП-ДБ и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС влязоха в първи дебат относно вижданията им за управлението столицата в събота по Дарик радио.

Двамата дебатираха по 15 ключови теми за София, сред които: проблемите с ремонтите, чистотата, транспорта, детските градини, финансите на града, проблемите с паркирането, външните услуги.

Разговорът мина без повишаване на тона, двамата кандидати се разгорещиха, докато брояха колко детски градини още са необходими а децата на софиянци и пр.

За ремонта на ремонта

Първият спор между двамата се оформи около наследството на ГЕРБ в София с множество проблемни ремонти. Терзиев попита Хекимян как ще гарантира спазването на декларираните от него стандарти за ремонтите със същия екип, който досега не е спазвал стандартите. “Кой наложи тези стандартни и как се променят стандарти със същите хора? Има ли политическа воля от същите на които 16-17 години не им стигна време? И планирането не е както трябва, и контролът”, заяви Терзиев.

“Аз съм представител на ГЕРБ, но съм независим човек… За “Шишман” и за другите улици в София не съм виновен аз. Няма да позволя да се случва отново. Ходя рамо до рамо със софиянци, познавам проблемите, ходя по същите тротоари и улици. Сега искам да решавам проблемите на хората по друг начин. За да бъде София чист и подреден град, трябва да спрем с ремонт на ремонта”, каза Хекимян.

Хекимян пое ангажимент пред столичани да не се разкопава ул. „Шишман“ в следващата година.

Болната тема за детските градини

На въпрос на водещия Константин Вълков колко нови детски градини са нужни на София, Хекимян заяви, че липсват 2000 места в детски градини. “За 3 години може да бъдат построени 37 нови детски градини. Проблемът с яслата остава и трябва да бъде решен съвместно от общината и държавата. Недостигът на подходящи терени е част от проблема и изисква усилия за решаването му”, посочи той.

Васил Терзиев оспори казаното от Хекимян и посочи, че не достигат 10 000 места в детските градини. “Целта е да се намалят до 6000. За този проблем са необходими 25 нови градини. Това ще помогне да се подобри ситуацията”, посочи той.

Хекимян отговори: “Не трябва да се занимаваме с жонглиране на цифри. Създаването на нови детски градини е социален и образователен въпрос, а не просто брой места”.

За почистването

Относно почистването на града Хекимян смята, че трябва да има силна общинска почистваща фирма и достатъчно хора, които да работят в нея. Така, според него, ще се подобри почистването в кварталите.

Терзиев се обяви за децентрализация на Столичния инспекторат, за да може районните кметове да му възлагат директно проверки, както е било преди време. “По-добрият вариант е не да мислим за връщане на услугите обратно в общината, а да има по-прозрачни тръжни процедури, защото където има повече конкуренция има по-добри услуги“, посочи Терзиев.

- Advertisement -

И двамата кандидати се обявиха за това общественият транспорт да е общински.

За “Топлофикация“

Хекимян каза, че “Топлофикация“ трябва да остане общинска или държавна и да не се пускат частници. Той предвижда модернизация на мощностите и включване на възобновяеми източници, което да направи цената достъпна и прозрачна.

Терзиев коментира, че ако всички добри идеи за когенерация, които от дълги години са в програмите на ГЕРБ, дружеството щеше да си е покрило дълговете. Той посочи, че на първо място трябва да се преструктурира дълга на “Топлофикация“, по който се плащат 200 млн. за лихви годишно.

По отношение на общинските поликлиники двамата кандидати се обявиха за тяхното модернизиране, тъй като сега материалната им база е остаряла.

За високите сгради

Хекимян е против високите сгради в полите на Витоша.

Терзиев каза, че високи сгради трябва да има само в райони, където има други високи сгради и околната инфраструктура е съобразена с тях.

За бездомните кучета

По проблема с бездомните кучета Хекимян каза, че вижда решението в изграждане на центрове, където да се настаняват кучетата. “Хората да се стимулират да си вземат кучета от улицата, както направих аз, въпреки че не си взех куче, а си взех котка”, каза той.

Васил Терзиев смята, че трябва да има образователна програма към хората. “Повечето дори не знаят, че е е незаконно да си размножават домашните любимци, трябва да има кастрация”, коментира той.

За патриотизма

Водещият Константин Вълков попита двамата кандидат-кметове на София: Имате ли воля да се преборите с откровено грозни паметници или да се се справите с други форми на спорни патриотични настроения? Например, ако има спорно патриотично настроение в София да има пилон, по-висок от този на Рожен, какво ще бъде вашето становище?

“За мен патриотизмът се изразява най-вече в това какво правим за бъдещите поколения, какво правим те да са по-успешни, как инвестираме в тяхното бъдеще, в това как да са по-мотивирани и по-подготвени. За мен паметниците не са най-централната тема в това да си подготвим бъдещите поколения, за да бъдат горди граждани на Европа”, отговори Васил Терзиев.Антон Хекимян каза: “Патриотизмът го разбирам да не си изхвърляш боклука през терасата и да се грижиш за средата, в която живееш. На Околовръстния път има не толкова висок като на Рожен пилон, но всеки път, като видя български трибагреник да се развява, искрено се радвам. Когато става въпрос за спорни теми, които наистина са свързани със софиянци, нека не ги решава един човек, група хора или група общински съветници”.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече