Румен Радев в Португалия: От първия ден България заклейми войната в Украйна

0

- Advertisement -

„Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите членки и на европейските институции за изпълнението на своята основна цел да гарантира сигурността, стабилността и просперитета на европейските граждани и на регионите в съседство“. За това призова президентът Румен Радев на срещата на върха на групата „Арайолуш“ в Порто, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Форматът за политически диалог носи името на португалския град, в който през 2003 г. провежда първото си заседание. В срещата на върха в Порто участват президентите на 13 страни членки на ЕС – Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения.

В изказването си Румен Радев подчерта, че ЕС трябва да обърне сериозно внимание и реално да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани, така че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Държавният глава заяви, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи преди всичко от способността ѝ да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз, който има позитивна роля в Европа и света, добавя БТА.

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, която вече е причинила смъртта на стотици хиляди души и огромни разрушения, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит.

Румен Радев подчерта, че от първия ден на войната България е заклеймила агресията и погазването на международното право, а от ключово значение днес е стратегическото единство и солидарност в ЕС да бъдат съхранени, като бъде поставен приоритет върху възстановяването на мира в Европа и укрепване на архитектурата на сигурност.

Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство, посочи Румен Радев.

Президентът изрази тревогата си от разширяването на териториалния обхват на конфликта, както и от нарастващия риск за държавите от Черноморския регион с бомбардировките на пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничаването на корабоплаването, което води до последваща ескалация на конфликта.

Затова, по думите на президента, е необходима всеобхватна стратегия от страна на международната общност, както за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна, така и за спечелването на мира в дългосрочен план. Държавният глава отново подчерта, че изпращането на още и още оръжия не води до решение на конфликта и е необходим рационален баланс между военни, икономически и дипломатически мерки.

Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да бъдат търсени подходи, чиято основна задача е възстановяването на мира в Украйна. Затова са необходими силна политическа воля, дипломация и активни преговори за справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите принципи на ООН, призова още Румен Радев.

- Advertisement -

Президентът Радев заяви също така, че за да отговори ефективно на многобройните кризи, ЕС следва да укрепи солидарността и да постига резултати в интерес на общите цели. Държавният глава призова европейските страни да препотвърдят единството си на основата на общите принципи и поетите ангажименти в рамките на ЕС.

Като пример в тази насока Румен Радев открои присъединяването на България и Румъния към Шенген, за което и двете държави отдавна са покрили необходимите критерии, но членството им непрекъснато се отлага.

В изказването си президентът отбеляза и нарастващия миграционен натиск към ЕС, което изисква много по-висока степен на сътрудничество между държавите членки. Когато става дума за противодействие на нелегалния трафик, това е обща задача на всички страни от Обединена Европа, а не само на страните по външните европейски граници, подчерта Румен Радев.

Държавният глава напомни, че заловените в страната ни трафиканти са граждани на почти всички страни членки на ЕС и това изисква обединяване на усилията за унищожаване на финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик на хора в Европа.

Изграждането на зелена икономика в Европа е обща цел, но трябва да се постигне в синхрон, а не в противоречие с други важни цели на Обединена Европа – развитието на конкурентоспособна икономика, високо качество и стандарти на живот за гражданите, посочи президентът.

Румен Радев напомни, че затварянето на базови мощност в Европа, при много по-ниските цени на електроенергията в редица региони на света, прави това много трудно постижимо и изисква реална оценка на възможностите на отделните държави.

В изказването си на форума Румен Радев подчерта също така, че дебатът за бъдещето на Европа е немислим без поставянето на фокус върху демографската криза на Стария континент. Президентът открои необходимостта от извеждането на демографските политики в приоритет, за да имат успех и целите на ЕС за технологично лидерство, устойчиво развитие и стратегическа роля в глобалния свят.

Преди откриването на тазгодишната среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ Румен Радев разговаря с президента Марсело Ребело де Соуза, който потвърди устойчивата подкрепа на Португалия за присъединяването на България към Шенген.

Обща бе и позицията, че както ЕС като цяло, така и страните членки са изправени пред множество сериозни проблеми, породени от пандемията от коронавирус, войната на Русия срещу Украйна, енергийна и икономическа криза и др.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече