Веселин Стойнев: До ротацията на правителството ще има още много трусове

0

- Advertisement -

Дългосрочната политическа отговорност сериозно липсва на това правителство, каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Това не са първите управляващи България, които вземат някакви решения с оглед краткосрочни ползи – получаването на определени средства за страната, а когато евентуалните щети са отложени във времето, те ги оставят с разбирането, че тогава ще бъдат други управляващи, други мнозинства, които тогава ще се занимават с тях“, уточни той.

Журналистът Веселин Стойнев коментира, че темите на неуспешния вот и на евентуално предстоящ такъв – енергетиката и националната сигурност – са темите, по които българското общество е дълбоко разделено. 

„До самата ротация градусът на напрежение ще бъде висок“, смята той и прогнозира, че още след изборите може да има натиск за частична смяна на министри. 

Във връзка с предстоящото приемане на Бюджет 2024 Стойнев допусна ГЕРБ и ДПС да окажат натиск по отношение на финансовия министър:

„Силен натиск към Асен Василев, включително с претенция за смяната му, би съборило правителството, защото финансовият министър е най-важният след премиера, а Държавният бюджет е най-важният закон. Едно правителство без този финансов министър би било просто друго правителство“.

- Advertisement -

По думите на Веселин Стойнев до ротацията през март ще има много трусове за кабинета „Денков“, а „през това време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще стои едновременно и на власт, и в опозиция, което му е най-изгодната позиция“. 

Според доц. Попиванов  Борисов действа на принципа „Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги“:

„От първия ден на сглобката имаме полуразграничаване и полусъучастие, както и при гласуването на вота на недоверие. … Борисов през цялото време държи вратата отворена към други варианти, за да може да убеждава тези свои партньори, че може и по един, и по друг начин да действа. Важното на вота беше, че той легитимира т.нар. конституционно мнозинство като управленско мнозинство. От самото начало ДПС се разглеждаше като партньор в едно конституционно мнозинство. ДПС при гласуването на вота показа, че стои не само на конституционно, но и на политическо ниво задно с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“.

Журналистът Веселин Стойнев коментира, че деполитизацията на местните избори ще доведе до ниска избирателна активност:

„Партиите ще се усетят в един момент, че това е проблем. В края на кампанията може да има някаква политизация, която ще звучи избухващо“.

По думите на политолога доц. Попиванов в големите градове става дума за избор на политик, а не на администратор и „който от кандидатите го разбере в пълния смисъл на думата, той има повече шансове“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече