Коментар: Светът се готви за по-широка война

0

- Advertisement -

Мирните преговори вече са пожелателно мислене – нещо, което ни държи над водата. Повърхността е изключително жестока. Приказката за две държави звучи добре в ООН, но на терен виждаме, че светът се готви за по-широка война.

Това мнение изрази пред БНР журналистът Руслан Трад, изследовател на Близкия изток.

„Дори да има някаква деескалация, което е имагинерно, конфликтът е там.  Докато няма палестинска държава, ще се случват подобни атаки, могат да бъдат и още по-жестоки. От друга страна, идеята за две държави винаги е била по-скоро хубава приказка. Хората, които са били най-близо до осъществяването на тази идея, са били убивани от радикални фракции от двете страни.“

Колкото и брутални да са кадрите от атаката на „Хамас“, тази атака изпълни своята цел – да привлече внимание, да разсее вниманието на Израел и неговите съюзници от Украйна, смята Руслан Трад.

„Най-вероятно „Хамас“ са основният мозък зад атаката. Те имат много добри съюзници в това си начинание. Не само Иран. Русия също участва в споделяне на информация с Хамас. През последното десетилетие Русия изграждаше много сериозни връзки с Африка, с Близкия изток и стъпи много видимо със свои части в Близкия изток, с изграждането на нови бази в Сирия. Те стъпиха постепенно в по-широкия регион, включително в Египет, затоплиха отношения със Судан. Палестинската кауза винаги е била много полезна както за СССР, така и за днешната Руска федерация. „Хамас“ разчита изключително на това партньорство, макар то да не е така публично заради отношенията между Израел и Кремъл. Иран е страната, която най-много допринася за благоденствието на „Хамас“, освен катарските пари, които бяха пращани години наред в Ивицата Газа. Иран разполага със значителни ресурси да помага на „Хамас“.

Два от лагерите за подготовка на „Хамас“ са били на 700 метра от границата и не са били засечени, допълни Трад.

„Граничният пункт с Египет беше отворен за хуманитарна помощ, обаче е много ограничено влизането и излизането оттам. Израел заплаши дори Египет, Египет е много внимателен в момента. Де факто е блокирана територията на Газа. Ивицата Газа е блокирана както по суша, така и по море. Над 2 милиона души живеят в това пространство“, поясни Руслан Трад. В една от частите на Газа няма как население от 1 100 000 души да се премести, дори да иска, какъвто беше ултиматумът на Израел, подчерта той.

- Advertisement -

„Означава, че когато започне сухопътната операция, ще имаме сериозен ръст на цивилните жертви. Аспект на военните действия, който Израел е готов да приеме в момента.“

Събитията удрят много сериозно регионални планове на САЩ, не са в тяхна изгода, отбеляза журналистът. По думите му има остра реакция от съюзници на САЩ в Близкия изток. Покрай границата между Израел и Ливан има сблъсъци, има и движение на ирански части в Сирия, което притеснява САЩ. За САЩ и администрацията на Байдън това е един от най-тежките моменти, каза Руслан Трад в предаването „Събота 150“.

Той изрази хипотеза, че единствената причина все още да няма сухопътна операция в Газа, е позицията САЩ, защото американската дипломация играе възпираща роля за Израел.

При инвазия в Газа, конфликтът в Близкия изток може да се разшири, прогнозира анализаторът.

Трад засегна и темата за икономическия коридор, който по думите му „да вкара Индия в голямата игра, в противовес на Китай“.

„За Запада Индия може да бъде партньорът, който Китай не може да бъде.“

Тези сближавания и този икономически коридор с Индия се случват на фона на постепенното прекратяване на проекти на Китай в Западна Европа и опитите на БРИКС да блокира доминацията на долара и западните валути. Коридорът трябва да минава през Израел, който според Трад „недообмисли ситуацията и палестинците са тази част от историята, която не беше разказана“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече