Кандидат-кмет опита да превърже очите на Света София

0

- Advertisement -

Кандидат за кмет се опита да сложи превръзка на очите на статуята на Света София в центъра на столицата, съобщава БНР.

Кандидатът за районен кмет е Николай Веселинов, излъчен от коалиция „Граждани за общината“ и включен в листата за общински съветници.

Веселинов се появил тази сутрин в 7 ч. с нает камион с вишка, но полицаи пристигнали почти веднага и го спрели.

Той твърди, че е уведомил общината на 13 октомври, петък, че ще върже черна лента на очите на статуята на Света София. Мотивите му да предприеме това действие са, че „управляващите общината са напълно слепи за нуждите на хората“.

Той беше в екипа на Росина Станиславова, кмет на „Красно село“, издигната от „Демократична България“ от 2019 г., която бе отстранена след обвинения за конфликт на интереси на 1 март 2023 г. Година преди това коалицията свали доверието си от Станиславова. След нея Веселинов беше временно кмет, – до средата на май, докато Столичният общински съвет не избра Румен Русев от „Атака“ да управлява „Красно село“ до местните избори.

- Advertisement -

„Пуснах уведомление до общината в петък, 13 октомври, че ще направя това. Не получих отказ, а по закона за събранията, митингите и демонстрациите, ако до 24 часа не получа отказ, значи няма забрана“, каза Веселинов пред „Дневник“.

Преди десетина дни той подал заявление в Столичната община да му предоставят залата за заседания на общинския съвет за да организира там диспут между 14-те кандидати за кмет на район „Красно село“. „Защото неговите 92 хиляди жители имат право на информиран избор“, мотивира предложението си той. Не получил отговор по думите му и затова подал жалба в съда срещу „мълчаливия и изричен отказ на общината“. Съдът поставил срок от три дни на общината да се произнесе по искането му да ползва залата, обясни Веселинов, но досега това не е станало.

Статуята е висока 24 метра, като инициативата за поставянето ѝ е на тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски от 1998 г.

Монументът е издигнат при мястото, където в античността е била главната западна порта на града и е възприета първоначално като престъпление срещу християнството.

Авторите ѝ обаче са категорични, че тя не проектирана като християнски символ, а като символ на града.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече