Религиите проповядват мир. Защо тогава ислямистите убиват в името на вярата?

0

- Advertisement -

Религиите проповядват мир и уважение. Защо тогава ислямистите убиват в името на вярата? Поради същата причина, поради която руснаците убиват в Украйна от името на „великите руски култура и език“

С появата на същинските религии идва и надеждата, че човеците няма да се изтребят взаимно. Преди това – в хватката на анимизма, на свирепите египетски или на хулиганстващите гръцки богове, взаимното изтребление се е смятало за саморазбираемо. Същинските религии обаче – от хиндуизма и будизма до юдейството, християнството и исляма – проповядват мир и уважение между хората.

Но как тогава се стига до положението през 2023 година – хилядолетия след началото на същинските религии, представители на най-младата от тях, исляма, да убиват в името на вярата си? Причината за това е същата, поради която руски войници убиват в Украйна от името на „великите руски култура и език“.

Става дума за травестия или пародия на първоначалната идея. Според онлайн версията на тълковния речник Cambridge Dictionary, travesty (в превод „травестия“, „пародия“) означава „нещо, което не успява да представлява ценностите и качествата, които твърди, че представлява – по един шокиращ или обиден начин“. Именно по един шокиращ и обиден начин руските войници в Украйна не представляват Лермонтов или Булгаков. По един шокиращ и обиден начин и терористите от Хамас не представляват Корана.

Кои са „неверниците“?

Една от най-важните глави („Сури“) в Корана е Сура 2 Ал-Бакара (Кравата). Именно на нея като правило се позовават ислямистките терористи, когато тръгнат да изтребват „неверниците“. Ето го основния пасаж в този смисъл:

„И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.  А престанат ли – Аллах е опрощаващ, милосърден.“

Звучи доста кръвожадно, наистина. Ясно ли е обаче кои са „неверниците“? Отговорът на всеки ислямист би бил: „Неверниците са всички, които не вярват в Аллах“. Кои обаче са онези, които не вярват в Аллах?

Това не са нито евреите, нито християните. Защото в същата Сура четем следното: „Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят… Тези, на които дадохме Писанието, го четат с правдиво четене. Те вярват в него. А които не вярват в него – тези са губещите.“

За пророка Мохамед нещата са пределно ясни. Аллах е единият Бог, онзи, който е и на юдеите, и на християните. Става дума за един и същ субект – за Онзи, който напомня в същата тази Сура: „О, синове на Исраил, помнете Моята благодат, с която ви обсипах, и че бях ви предпочел измежду народите!“.

- Advertisement -

Именно Той е засипвал и юдеите, и християните със свои пратеници, които да обясняват, какво се иска от вярващите. И това констатираме в споменатата Сура, в следната инструкция към вярващите: „Кажете: „Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Ибрахим (т.е. Авраам) и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и в дареното на Муса (т.е. Моисей) и на Иса (т.е. Исус Христос), и в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени.“

Но към 610 година въпросният върховен Бог констатира и това: че и евреите, и християните са се отклонили от правия път. Затова се свързва с Мохамед и му диктува текста на Корана, за да може вярващите да се ориентират в обстановката. На същия принцип при хиндуистите бог Вишну от време на време праща своя еманация (Рама, Кришна и пр.; Калки предстои) при човеците, за да ги върне в правия път. И пак на същия принцип през 1823 година на някой си Джоузеф Смит се явяват Бог Отец и Исус Христос и му дават „Книгата на Мормон“.

Очевидно е, че не юдеите и християните са онези „неверници“, с които правоверните трябва да се сражават. Неверниците са други – „съдружаващите“: „Съдружаващите зоват към Ада, а Аллах зове към Рая“. Онова, което разбираме за тях, е, че те не се покланят на Всевишния, а на някакви идоли. Те са именно неверниците и те подлежат на преследване; но ако започнат да следват Всевишния – не подлежат. Нито израилтяните, нито християните са идолопоклонници и следователно не са „съдружаващи“.

Интересното в случая е, че на мюсюлманите – за разлика от евреите и християните – им е забранено да тълкуват своята свята книга. Причината е доктринална и е проста. Според юдеите и християните, текстовете на Стария и на Новия завет са човешко дело. Те са свидетелства за делата и указанията на Бог-отец и Бог-син, но не са директно писани нито от един от тях.

Слушаш, запомняш и се подчиняваш

Според мюсюлманите, Коранът е пряко Божие слово, диктувано лично от Него на пророка Мохамед. Всеки мюсюлманин трябва самостоятелно да се запознае със съдържанието му. Кой си ти, че да тълкуваш Божието слово? Четеш, слушаш, запомняш и се подчиняваш. Точка.

Как тогава се стига до положението, че в Корана пише юдеи и християни да не бъдат тормозени, а ислямистите се опитват да ги изтребят? Нали мюсюлманите нямат правото да тълкуват Корана, камо ли да стигат до тълкувания, които са точно обратни на написаното в него? Защо не търсят „съдружаващи“, с които да „се сражават“ (не че в света са останали много „съдружаващи“, но при добро желание биха могли да бъдат намерени). 

Правят го от лошотия. Избиват младежи, гаврят се със старици от чиста злоба. Религията няма нищо общо. Ислямизмът, както и рашизмът, са човешко дело и именно върху ислямистите и рашистите трябва да се стовари човешката и Божията справедливост.

Или, както четем в Сура Кравата, диктувана на пророка Мохамед от Аллах: „Те са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно“.

Автор: Евгений Дайнов, Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече