Корупционен скандал разтресе Северна Македония

0

- Advertisement -

Ужасяващ скандал за злоупотреба с лекарства на раково болни тресе Северна Македония. Той е част от поредицата тежки съмнения в корупцията и злоупотреби в страната, пише Михаел Мартенс във ФАЦ.

Скандалът избухна още през август, а наскоро в парламента на Северна Македония беше сформирана и анкетна комисия по темата. Тя ще търси политическата отговорност за предполагаемите злоупотреби със скъпи лекарства в държавна онкологична клиника. По темата проверка започна и македонската прокуратурата.

Ужасяващи злоупотреби с онкоболни пациенти

Според журналистическо разследване в тази клиника систематично са били изнасяни скъпи лекарства и продавани на черния пазар. Онкоболните понякога получавали плацебо като физиологичен разтвор или пък близките им били принудени да купуват лекарствата на черно. Досега официално подозренията падат върху една медицинска сестра. Но македонската общественост дискутира дали корените на тази цинична практика не са по-дълбоки. В своя анализ по темата балканският наблюдател на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) Михаел Мартенс припомня, че министърът на здравеопазването, който е заемал поста, докато се е реализирала схемата, си е подал оставката заедно с премиера Зоран Заев още преди информацията за предполагаемите измами в клиниката да излезе в медиите.

- Advertisement -

Мартенс пише: „Последните разкрития навярно ще подсилят една тенденция, която и досега се наблюдаваше в Северна Македония: когато на човек му се налагат важни медицински процедури, тогава той по-скоро ще използва последните си спестявания или ще вземе заем, за да се лекува в чужбина, отколкото да разчита на домашната медицинска система.“

„Корупция в името на ЕС“

По повод скандала с медикаментите Мартенс навлиза дълбоко в темата за корупцията в Северна Македония. Той припомня, че миналия месец мнозинството в парламента в Скопие по бързата процедура е приело промени в законите, за да намали наказанията за злоупотреба със служебното положение, както и сроковете на давност, а президентът Стево Пендаровски е подписал нормативните актове, без да налага вето. Управляващите твърдяха, че тези промени ще доведат до сближаване с Европейския съюз. Мартенс подчертава, че ЕС изрично се дистанцира и не желае правителството и президентът в Скопие да използват Брюксел като претекст за своите вътрешнополитически манипулации, които означават стъпка назад в борбата срещу корупцията. ФАЦ цитира говорителка на Еврокомисията, според която Брюксел е угрижен заради ефекта от последните решения върху борбата срещу корупцията. В края на статията си Михаел Мартенс пише:

„Говорителката разкритикува твърдението, че новите закони били приети уж заради необходимата хармонизация със стандартите на ЕС. При това били приети светкавично и без сериозно обсъждане и съгласуване с ЕС. Корупция в името на ЕС – така би могла да се обобщи политиката на македонския министър-председател Димитър Ковачевски и на неговия екип. Бившият македонски външен министър Никола Димитров, срещу когото няма подозрения в корупция, поставя акцента така: „Никола Груевски размахваше македонския флаг, за да прикрие корупцията и пленяването на всички държавни институции. Сегашното правителство размахва европейския флаг, за да върши същото.“

Източник: Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече