Коментар: Хората в Газа са в капан, едва ли ще има бежански поток от тези територии

0

- Advertisement -

„Пътят от Ивицата Газа до България е изключително сложен, много скъп. Палестинските бежанци се намират в много трудна ситуация. В следващите три до шест месеца едва ли ще видим бежански поток от тези територии.“

Тази прогноза направи в интервю за БНР Радослав Стаменков, ръководител на офиса на Международната организация по миграция в България.

Едва ли ще се стигне до масово и неконтролируемо придвижване на потоци от хора към Европа както заради затворения граничен пункт между Газа и Египет, така и заради засиления контрол по външните граници, подчерта той. 

- Advertisement -

Хората са в капан и няма накъде да отидат. Трябва да се търси международно решение. Газа е най-гъсто населената територия в света – на около 365 кв. км живеят около 2 милиона души, посочи Стаменков в предаването „Преди всички“. Той поясни, че около 1 милион палестинци към момента са вътрешно разселени вследствие на конфликта, но все още се намират на територията на Газа и преминаването им към Египет е под въпрос заради затворения граничен пункт.

България е и ще продължи да бъде основно транзитна държава за мигрантите, смята Радослав Стаменков.

Европа ще продължи да привлича мигранти. Тя извлече поуки от т.нар. сирийска миграционна криза, но за съжаление за миграцията се говори само в ситуация на криза, коментира той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече