Божидар Божанов: Винаги сме призовавали да се гласува с машина, така изборите не могат да бъдат манипулирани

0

- Advertisement -

Винаги сме призовавали да се гласува с машина, защото по този начин изборите не могат да бъдат манипулирани, заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Божидар Божанов пред БНТ.

По думите му гласуването с машина дори има своите ползи – помага срещу опити от човешка манипулация, оставя следа на така наречените “магически флашки”, която може да бъде разследвана впоследствие, машинната разписка не може да бъде невалидна.

“Важно е да се отбележи, че на парламентарни избори резултатите не носят промяна на депутатски места или на мандати. Но на местни избори, ако има концентрация на такива разлики, може да се сменят общински съветници например. Това, което винаги сме призовавали, е да се гласува с машина. Макар в момента тя да е принтер, има съответните ползи при отчитане на резултата”, допълни Божидар Божанов.

Според бившия министър на електронното управление проверката показва още, че няма умишлено манипулиране на изборите, а само човешки грешки.

- Advertisement -

“Това, което видяхме на последните избори е, че няма съзнателен опит за манипулация, но човешките грешки допринасят за няколко хиляди гласа разлика, което в национален мащаб не е значимо, но все пак всеки глас е важен и трябва да бъде отчетен правилно”, заяви той.

По темата с изборния туризъм Божанов коментира, че това е реален проблем, защото може да промени гласа на населението от съответната община генерално. Според него проблемът идва от некачествения контрол на протоколите, които общините трябва да изготвят преди изборите.

“Това е плюсът на електронното управление, защото всички тези проверки могат да се направят служебно, без да ходиш на място да видиш дали има там адрес или не. В сравнение с кадастъра, с НАП, с местни данъци и такси, с имотния регистър, един от проектите, който отдавна трябваше да е стартирал, е нова система за гражданска регистрация, където да могат да се правят повече такива автоматизирани проверки и да се избегне изборния туризъм”, допълни той.

Божидар Божанов заяви, че електронните рецепти безспорно подобряват комуникацията между институциите, но изтъкна като проблем възможността фармацевтите да могат да заместват дадено лекарство, изписано от лекаря.

“Електронната рецепта показва дефицитите на процеса, които е имало и преди. Просто те са били заобикаляни по един или друг начин. Проблемът, който показва електронната рецепта, ще трябва да се реши. И той не е в дигитализацията, а в цялостния процес на изписване и отпускане на лекарства”, каза той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече