Денков се похвали: България е първа по напредъка, свързан с върховенството на закона

0

- Advertisement -

България беше класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона, обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

„За хората, които през последните месеци подготвихме проектите и обсъждахме с парламентарните групи промените в законите, свързани с правосъдната система, това не е изненада. Усилието, което беше положено през последните месеци, започна да дава резултати. Първият резултат беше премахването на механизма за наблюдение на България. Това е вторият, който получава международна оценка. Има много позитивна подкрепа и оценка през последните дни от Европейската комисия“, каза Денков. 

Премиерът посочи, че тези успехи не бива да ни успокояват и че все още България е на 59-о място от 145 страни, предпоследна в Европейския съюз. Има още много работа, допълни той. 

Министър-председателят още веднъж коментира темата с усилията на страната ни да бъде приета в Шенген, след като вчера късно вечерта се завърна от еднодневно посещение във Виена и среща с австрийския канцлер Карл Нехамер. 

„Още вчера сутринта на летището, преди да полети самолетът към Виена, казах много ясно, че не може да се очаква за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия. В дипломацията е така, трябва да се работи упорито и системно, за да може всички да бъдат убедени, че правилното решение е България и Румъния да са вътре в Шенгенската зона. Вчера успяхме на всички срещи – в парламента на Австрия, в срещата с канцлера, както и с австрийския бизнес, ясно да обясним нашите аргументи. Срещу тях нямаше никакви възражения. Всъщност това, което каза канцлерът пред медиите в Австрия, беше, че той няма никакви политически претенции по отношение на Румъния и България. Той има проблем със затворените граници, на които има проверки, между Австрия и съседните страни“, каза премиерът.

Денков припомни, че разговорите за Шенген ще продължат на предстоящия Европейски съвет, който ще се проведе в Брюксел. 

За „Лукойл“

- Advertisement -

Единственият ангажимент, който аз съм поемал, е, че „Лукойл“ ще платят данъците, които дължат за годината, без да се търсят „вратички“ в това отношение, заяви в отговор на журналистически въпрос министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на днешното правителствено заседание.

По думите на премиера всяка една ескалация създава риск от прекратяване на дерогацията, което означава рафинерията да остане без нефт, тъй като няма как да се осигури такъв за кратки срокове. „Всичко това ще доведе до проблеми за българските граждани, ще се повишат цените и „Лукойл“ може да ползва всякакви такива заплахи, за да създаде проблеми на България, заяви Денков. Именно за това, каза той, на базата на докладите и на министерствата, и на службите, беше подготвен този график, при който поетапно се премахва руският нефт, така че да има време да се осигурят дългосрочни договори и запас в рафинерията и да сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България, заяви министър-председателят. Защо това не се разбира от другите участници в дискусията, не знам, докладът е на разположение в Народното събрание, всеки, който има достъп до секретна информация, може да го прочете, добави Денков.

Той каза, че в последните няколко дни чува приписани на него думи, които никога не е казвал. Ясно съм казал че „Лукойл“ са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат съгласно нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности. Никога не съм казвал суми, от типа на тези, които бяха лансирани от други участници в тази среща, коментира Денков. По думите му голяма част от информацията, която е предоставена от други лица, всъщност е била дезинформация, отколкото информация.

„Относно приказките за хранилки, завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща“, заяви Денков.

Правителството трябва да спазва законите. Това, че някой е направил „калпави“ закони, не означава, че трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания, коментира Николай Денков. Според него в дискусията през последните дни, хора, заложили законови текстове, които не са приложими, и не са приложени досега, се опитват да скрият този проблем с обвинения към правителството, че не е събрало данъци, които по същество няма как да бъдат събрани на база на съществуващите закони.

Денков каза, че не разполага с точен размер на сумата, която „Лукойл“ се очаква да плати. Не разполагам със сумите, казвам, че това, което сме разбрали, е, че те са поели ангажимента дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината, допълни той. 

Министър-председателят посочи още, че след предишните дискусии, с които беше взето решение за съкращаване на срока на дерогацията до октомври 2024 г.,  от „Лукойл“ поставиха въпроса, че биха могли да използват една възможност за признаване на разходи при модернизиране на рафинерията. Това би означавало, че те ще си приспадат дължимите данъци за сметка на тези разходи. Денков каза, че това е причината да помоли началника на кабинета да попита „Лукойл“ действително ли смятат да действат по този начин, защото не е това, което се очаква. Отговорът им беше, че няма да се възползват от тази възможност, а ще платят всички дължими данъци в срок през тази година, каза Денков.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече