Сред скандалите: Какви са вариантите на властта?

0

- Advertisement -

Възможните варианти пред управляващите

В момента има три големи групи политически субекти:

„А“ – партии и коалиции, реално искащи европейско бъдеще за България и някакви промени;

„Б“ – партии и коалиции, както и политици, които са твърдо про-кремълски и против европейското развитие на България, криещи се зад псевдо-патриотични приказки;

„В“ – партии и коалиции, които се правят на евроатлантически, за да прикрият хората в списъка Магнитски, но на практика спират всеки опит за реформа.

Всяка една от тях няма как да управлява самостоятелно. Това е гарантирано от вота на избирателите, както и от голямата група на негласувалите.

Така наречената „Сглобка“ не се харесва на никого. Това е ясно. Тя е механичен сбор „А“+„В“, в който се използва желанието на „В“ да си изпере имиджа пред нормалния свят, за да не се допусне „Б“ под формата на служебен кабинет да управлява отново.

Ясни са приоритетите – Шенген, еврозона, реформи в много области, особено съдебна реформа, стабилизиране на бюджета, нормализиране на обществените отношения, пълноправно участие в решенията на структурите на ЕС, битка с корупцията, спиране на някои практики като раздаване на милиарди без обществени поръчки, административна реформа и намаляване на административната тежест, иновации, електронно управление и т.н.

Заради тези приоритети или поне постигането на някои резултати, сглобката „А“+„В“ се преглъща, макар и трудно от мнозина.

- Advertisement -

Все едно Чърчил се е съюзил с чудовището Сталин, за да спре чудовището Хитлер. Не е хубаво, но може би е необходимо.

За съжаление, „В“ вместо да се държат добре и да спазват някакво приличие, използват всяка ситуация да саботират действията на сглобката „А“+„В“. Критикуват всяка дребна грешка на „А“, критикуват „А“+„В“ сякаш в сглобката е само „А“, настояват за специално отношение, не помагат за никакви реформи, блокират на много места дейността на „А“ или на „А“+„В“, защото не им е харесало нещо, правят коалицийки с когото си искат, но се карат на „А“, ако „А“ се опита да работи с някого друг и така да преодолее блокажи на местно ниво, непрекъснато пробутват свои хора, но се правят, че нямат нищо общо с управлението, дума не казват срещу „Б“, макар че те би трябвало да са им противници и т.н. Нелоялни на всякакви нива. Губят времето на всички нас. За пореден път.

Последният скандал с министъра на вътрешните работи само доказва всичко това.

В цялата ситуация, „А“ имат три възможности:

Вариант 1. Хвърлят си веднага оставката. Така поне няма да трупат негативи от управлението и блокажите от страна на „В“. Огромен негатив е, че в този случай „Б“ идват на власт и пак ще има „без Газпром ще измрем от студ“. Но поне ще се види, че намагнетизираните „В“ са виновни, че „Б“ са се върнали на власт. Или директно да си направят нова сглобка „Б“+„В“ и всичко ще е ясно. Особено за евро-атлантическите партньори.

Вариант 2. Изгонват всички хора на „В“ от управлението, без Мария Габриел (която се справя изненадващо добре), както е по официалните разбирателства от началото на сглобката. Ама всички. И министри, и зам.министри, и областни управители, и шефове на регулатори, и администрация на високи нива, и администрация на ниски нива, всички. Които сега са уж на „А“, но на практика блокират всеки опит за промяна, защото са на „В“. И ако „В“ не подкрепят правителството, отиваме към Вариант 1 и пак става ясно, че „В“ са докарали „Б“ на власт.

Вариант 3. Сключват Споразумение за управление с „В“. Ужасно е, неприятно е, изпират се намагнетизираните от „В“. Но поне се слагат точни правила кой какво прави, кой за какво отговаря, кой кого назначава, кой иска и прави реформи, кой бави промените и ни губи времето. Ясна е отговорността за изпълнението на приоритетите, ясно е кой как работи за тях. Неприятно е, но е цената за важните реформи, които в момента буксуват. А и цената да не се върнат „Б“ на власт.

Като цяло ситуацията е много трудна. Главно заради неистовото желание на „В“ да си изперат имиджа, докато блокират всичко, за да не изпуснат някакви пари. Кошмарно е даже.

Не знам „А“ какво ще изберат. Но трябва да го направят и да го комуникират силно и ясно. За да се знае кой иска да прави реформи и кой блокира цялата държава в сляпа алчност.

От фейсбук страницата на Любомир Аламанов, ПР експерт

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече