Ивайло Мирчев заподозря, че Румен Радев саботира приемането ни в еврозоната

0

- Advertisement -

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев смята, че има саботаж на приемането ни в еврозоната от страна на президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство преди сегашното редовно.

Мирчев извежда като доказателство за тезата си разминаването в заложения от служебните министри дефицит, в размер на 6,4% тогава, докато с днешна дата МФ, начело с Асен Василев, отчита дефицит в размер на 2,2 на сто – „три пъти под апокалиптичните прогнози“, по думите на премиера Николай Денков.

„Април 2023 г.: Служебният кабинет на Радев внася в парламента проект на бюджет с дефицит 6.4%.

Декември 2023 г.: Кабинетът „Денков-Габриел“ успява да стопи дефицита до 2.2%.

Изводите:

- Advertisement -

1. Радев целенасочено саботира усилията за влизане в еврозоната, определяйки дефицит, с който би отпаднала всякаква възможност да приемем еврото (максималният допустим е 3%)“, написа в профила си във Фейсбук Ивайло Мирчев.

Той се пита за какво ли е щяло да използва остатъка от парите служебното правителство на Радев.

„За какво е била предвидена и в какви ръце и щяла да попадне разликата от около 7 млрд. лв.?“, е въпросът, който Мирчев си задава.

Ден по-рано депутатът подложи на критики президента и заради новогодишното му обръщение. „Вместо обединител на нацията, той се е превърнал в класически четирихилядник, като тези, подпомагащи руската пропаганда и влияние в България“, обвини го Мирчев.

И още тогава отрича твърдението му за икономическа несигурност с фактите днес. „Икономическа несигурност“ – този акцент на президентът е странен, тъй като точно неговото служебно правителство обяви, че държавата е пред фалит, а бюджетният дефицит ще е 6-8%. За последните 6 месеца обаче дефицитът бе смъкнат на 2.5%, а фалит не само няма, а кредитните агенции оценяват перспективата за развитие на страната като добра, докато спестяванията на домакинствата само в банки са близо 80 млрд. лв., а лихвите по кредити сред най-ниските в Европа“, коментира във Фейсбук депутатът от ПГ на ПП-ДБ.

Той оборва и твърденията на президента за цензура, корупция, безнаказаност и „на стрелките на историята назад“. „В речта си Радев апелира за единение и лидерство. Той е президентът и е добре да знае, че най-близкият път за постигане на единение и лидерство е като спре да обслужва интересите на Путин в България“, обвини президента Ивайло Мирчев.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече