Скандалът се разгаря с пълна сила: Тагарев жертва зам.-министър заради схемата с 3D радарите, френската „Талес“ взима 400 млн. лв.

0

- Advertisement -

Скандалът с обществената поръчка за доставка на 3D радари за въоръжените сили на Република България на стойност 400 милиона лева се разгаря с пълна степен – министър Тодор Тагарев е предрешил победителя, а при издънка има готово решение – да „изгори” своя зам.-министър полковника от резерва Станимир Георгиев, само и само победител да е френската „Талес”.

За готвената машинация разказа пред Narod.bg източник от МО, възмутен от безпардонното поведение на Тагарев. „Министърът най-нагло излъга Комисията по отбрана в Народното събрание, която го разпита преди дни. Пред експертите и колегите Тодор Тагарев каза, че подобряването на офертите и подаване на по-изгодни за България предложения за доставка на 3D радарите от „Локхийд Мартин” (САЩ), „Леонардо” (Италия), „Елта” (Израел), „Индра” (Испания) и „Талес” (Франция), не може да стане, защото не било по процедура.

Това е откровена лъжа, никъде не е изрично казано, че не може да се иска подобряване на офертите, просто на Тодор Тагарев явно не му изнася”, коментира униформеният източник на Narod.bg, който разкри, че по казуса е сезирана и Правната комисия в НС.

„По времето на Красимир Каракачанов имаше обществени поръчки, по които министърът 5 пъти поиска подобряване на офертата. Абсурдно е и друго, поръчката е направена с тежест върху критерия „цена”. Как ви звучи, че гониш най-ниска оферта, но не искаш да свалиш допълнително стойността на радарите, което ще се случи, ако се поиска от фирмите да подадат подобрени оферти”, попита риторично информаторът на Narod.bg.

- Advertisement -

Решение за такава сделка беше взето от Министерския съвет на 1 февруари 20230-а. Целта е да бъдат закупени 7 радара – пет стационарни и два мобилни, които не само ще охраняват въздушното пространство, но са и неизменна част от доставката на новите изтребители F-16 Block 70.

„Още една лъжа на министъра – пред журналисти говори как няма никакъв зор за приключване на процедурата, която нямала краен срок, но в Министерството на отбраната сме наясно, че негласно е заповядано на 14 февруари, другата сряда, да се вземе окончателно решение победител да е френската „Талес”, която дори няма представителство в България.

Само 2 дни по-късно – в петък, 16 февруари, Тодор Тагарев искал победителят в обществената поръчка да се обнародва и край, играта свършва. Разбързал се е, защото след две седмици може да го разкарат… А и процедурата не може да се обжалва, защото касае националната сигурност”, разкри запознатият с корупционната драма източник на Narod.bg.

Narod.bg обещава да публикува развитие по темата. 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече