Напрежение в МО: Чака се финал на аферата за 400 милиона с 3D радарите, Тодор Тагарев става обвиняем?

0

- Advertisement -

Гузно мълчание от Министерството на отбраната за готвената грандиозна манипулация с търга за закупуването на седем 3D радара (пет стационарни и два мобилни) за нуждите на Българската армия – Narod.bg вече осветли схемата, според която министър Тодор Тагарев има (не)обяснимо желание френската „Талес” да спечели поръчката за 400 милиона лева.

Източници от МО са категорични, че Тагарев бил предрешил победителя, а когато се заформи скандалът с лобизма, което е неминуемо, да „изгори” своя зам.-министър – полковник от резерва Станимир Георгиев, който да бъде посочен като виновник за опорочената обществена поръчка за рекордна стойност.

Цялата драма е заровена с отказа на Тагарев да допусне подобряване на офертите от претендентите да доставят 3D радарите – „Локхийд Мартин” (САЩ), „Леонардо” (Италия), „Елта” (Израел), „Индра” (Испания) и „Талес” (Франция). Военният министър очевидно смята цяла България и куп експерти от МО за глупаци, защото аргументът му да не допусне сваляне на цената и подобряване на условията, от което Българя само ще спечели, е „защото не е по процедура”.

Т.е., обществена поръчка за доставка на специализираното оборудване, която е представена с тежест върху най-ниската цена, не е добре да стане… по-евтина? За такива абсурди в нормалните държави се намесва прокуратурата, категоричен е източникът ни под пагон.

По повод колосалната далавера Narod.bg вече зададе няколко основополагащи въпроса, на които московският възпитаник с евроатлантически мераци Тодор Тагарев е задължен да отговори:

  1. Вярно ли е, че Министерството на отбраната няма да поиска подобрение на офертите за 3D радарите?
  2. Кой е предложил/наложил абсурда?
  3. Коя сенчеста фигура в Министерството на отбраната налага ощетяващото България обстоятелство да не поискаме подобрена оферта от всички участващи в търга фирми?

Ето и въпрос №4, на който Тагаренко, както подигравателно наричат 63-годишния бивш съветник в украинската армия, родом от Стамболийски, отново ще замълчи гузно:

- Advertisement -

В КОИ ТЪРГОВЕ ВИНАГИ СЕ Е ИСКАЛО ПОДОБРЯВАНЕ НА ОФЕРТИТЕ В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ?

Защото когато стане ясно, че искането на по-ниска цена и по-добри условия за спечелването на обществената поръчка за 400 милиона лева въобще не е прецедент, а практика, стига да се изолират факторите „корупция” и „бонус под масата”, ще лъсне фактът, че под носа ни доморасли политици си разиграват коня както си поискат.

Натискът в МО по казуса нараства с всеки изминал ден, тъй като Тодор Тагарев най-вероятно ще се раздели с поста при ротацията, което автоматически обезсмисля всичките му усилия да пробута „Талес” за доставчик на 3D радарите.

Както първо Narod.bg съобщи, негласно е заповядано утре – 14 февруари, да се вземе окончателно решение победител да е френската компания, а още в петък 16 февруари, обществената поръчка да се обнародва.

За ужас на Тагаренко бившият военен министър Красимир Каракачанов осветли престъплението с коментар, че „ако се поиска подобряване на ценовата оферта, компаниите ще свалят значително цените. Само че министърът бърза да подпише договор, защото след средата на март може би няма да е вече министър. Явно, че парите на данъкоплатеца са последна грижа. Защо ли е това бързане?”, не премълча Каракачанов.

Когато официално стане ясен победителят и ако това съвсем неслучайно се окаже френската „Талес”, ще бъдат подадени сигнали до спецслужбите и прокуратурата за престъпления по служба, твърди информаторът на Narod.bg от МО. Дали пък няма да видим Тодор Тагарев на подсъдимата скамейка?

Narod.bg обещава да публикува развоя на престъпната схема.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече