Ликвидирането на Навални маркира навлизането на руското мракобесие в нов етап

0

- Advertisement -

Путин го мразеше толкова силно, че избягваше да споменава името му: ликвидирането на Навални маркира навлизането на руското мракобесие в нов етап – на масовия, безразборен терор от времето на Сталин

Владимир Путин убиваше Алексей Навални в продължение на четири години и накрая успя – точно ден преди старта на „предизборната кампания“ за онова, което в „неумита Русия“ (изразът е на Лермонтов, не е мой) продължават да наричат „президентски избори“. Това убийство е важен жалон, маркиращ пътя на путинска Русия обратно към мрака на Средновековието.

В бъдещите учебници по история убийството на Навални ще бъде поставено редом с: речта на Путин в Мюнхен от 2007 година, когато той сподели, че е обиден от липсата на уважение от страна на Запада и го обяви за свой враг; нахлуването в Грузия през 2008 година, когато той отново се обиди, че Западът не се уплаши достатъчно; както и нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Всеки от вас може да е следващият“

Отново има връзка с конференцията по сигурността в Мюнхен и тя е важна. През 2007 година, поканен като равен с лидерите на цивилизованите страни, Путин им съобщи, че ги мрази. През 2024 година Путин организира убийството на Навални в първия ден на същата тази конференция, на която никому вече не би хрумвало да го кани. И в двата случая неговото съобщение е едно и също: „Аз съм ваш враг и ще ви победя“.

С икономика, по обем равна на Ню Йорк – не на щата, на града – Путин няма как да победи Запада. А след като неговата агресия не може да се излее по победоносен начин навън, тя неминуемо ще отива навътре. С убийството на Навални Путин съобщи на руснаците: „Аз съм онзи, който убива. Няма да се договарям с никого и за нищо, защото не съм в бизнеса с преговорите. Аз съм в бизнеса с убиването. Опичайте си акълите, защото всеки от вас може да се окаже следващият убит“.

Всички знаем, кой ще е следващият убит в сибирски концентрационен лагер – колегата-анализатор Кара-Мурза (познавах баща му, който все пак успя да оцелее в съветската действителност). В неговия случай Путин не се плюнчеше с издаването на присъди по 5-7 години, които впоследствие да набъбнат с десетилетия, като в случаите с Ходорковски и дори Навални. Направо му даде 25 години – известни като „четвертной“ по времето на Сталин – и го тикна да мре в изолатор.

Масов, безразборен терор като при Сталин

Да, забелязахме, как в последните две години дузини висши руски чиновници падаха от балкони, бяха снабдявани с инфаркти по домовете или арестувани на тълпи за „саботаж“. Но смъртта на Навални – човека, когото Путин мразеше толкова силно, че отказваше да му произнесе името – маркира навлизането на руското мракобесие в нов етап – етапа на масовия, безразборен терор, за последно упражняван от Йосиф Сталин до 1953 година.

- Advertisement -

Тогава Сталиновият терор успя да покори СССР. Путин обаче покори Русия още преди да отприщи своя масов терор. Как го направи? И – след като Русия вече се въргаля, скимтяща, в краката му – за какво му е тепърва масов терор?

Путин подчини Русия с помощта на обидно елементарен подкуп. В продължение на десетилетие и половина даде на образованите и придобили умения руснаци нещо, което в Русия никога не се е случвало – нормален, „западен“ живот. Този подкуп успя, тъй като руският манталитет е материалистичен до степен, невиждана в същинска Европа. В името на материалните неща в Русия се жертват всички възможни ценности и принципи. С подкупването на просветените слоеве Путин обезглави обществото откъм възможни лидери на обществено мнение, изразители на недоволства и лидери на някаква ценностна съпротива.

На опозицията, доколкото тя все пак мъждукаше, Путин подхвърли превземането на Крим през 2014 година, с което я обезвреди; за всеки случай след година време разстреля пред Кремъл тогавашния опозиционен лидер Борис Немцов, който застана против анексията на полуострова. Бяха шумно уволнени видните университетски ръководители Андрей Зубов и Юри Пивоваров, също застанали против анексията; единствената причина те да са още живи е, че не се намират на територията на Руската федерация.

Още тогава посланието на Путин към руснаците беше ясно: „Подкрепяй или загивай“. Впоследствие подкрепилият превземането на Крим Алексей Навални престана да подкрепя – и загина.

Така Путин унищожи опозицията и подкупи с лъскави джунджурии просветения руски елит. Защо му е сега да стартира нова вълна терор?

Ултиматумът на Путин 

Защото руснаците виждат как идва краят на ерата на лъскавите джунджурии. Икономиката затъна в украинския чернозем и бавно се разпада. По време на зимните студове по-голямата част от руската територия студуваше поради разпада на системата на централно отопление, наследена от времето на СССР. Предстои недоимък и накрая – глад. Затова е необходимо още отсега на руснаците да бъде съобщено: „Ти си гладувай, студувай, не се мий – но подкрепяй, за да не загинеш“.

Дойде моментът Западът да престане да развива витиевати теории, а да се запретне и помогне на украинците да изхвърлят путинските легиони от своята територия. А после – около Русия да бъде направен непробиваем кордон, зад който цялата путинска агресия, блокирана навън, да бушува вътре.

Автор: Евгений Дайнов, Дойче Веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече