Вацов: Разпадането на правителството ще бъде бавено, докато не стартира проектът на Радев

0

- Advertisement -

ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с „Продължаваме промяната“ до момента, в който могат да я заменят. Според мен няма готовност и нов политически субект, който да може да влезе в политическа комбинаторика и да предложи ново управление, коментира пред БНР проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

„Мисля, че разпадането на правителството ще бъде бавено, докато не стартира проектът на Радев. Според мен това, което се опитват да направят, без силна политическа фигура, е да се съберат под авторитета на Радев познати люспи от лявото пространство – Левицата, Ваня Григорова, парчета от Възраждане и да започнат да се структурират по места. Не търсят харизматичната фигура, защото Радев пази тази позиция за себе си. Работят на бавен политически тегел, за да се създадат структури. На есен може да очакваме избори според Андрей Райчев и Кънчо Стойчев“, каза проф. Вацов в предаването „Политически НЕкоректно“.

Той коментира и датата 3 март като национален празник:

„Ако започна с изказването на патриарх Кирил, няма кой да възпали повече антируски настроения от самите руснаци. Самото изказване на  Кирил, едно такова знаменателно, арогантно и имперско и отрича ролята на украинци и финландци в освободителната кампания на Александър II. Другото такова изказване, от което нашите хора настръхнаха, беше изказването на Путин, че „Македония е родното място на азбуката. В по-малък мащаб имаме постоянна серия от такива изказвания на посланик Митрофанова“, каза Вацов

Според него датата трети март не трябва да е разделяща, защото е символ на освобождението, на това, че се предвижда България да стане независима държава. 

„Има едно нещо, заради което съм колеблив и то е, че Трети март бележи идеала за Санстефанска България. За тази огромна България на всички българи, която никога не се състояла. В този смисъл не, че руснаците са ни освободили, е болезнено, а че идеалът на Санстефанска България никога не се е състоял. И в този смисъл трябва да се мисли, удачно ли е да е национален празник една всъщност болезнена дата“, сподели политологът.

Неговото мнение е, че „24 май е изключително неподходящ за национален празник по мое мнение и беше груба грешка на ПП-ДБ да предлагат тази дата“.  

- Advertisement -

И обясни: 

„Представете си само на националния празник неизбежно трябва да се почете паметта  на героите. Представете си само вечерна проверка на геройски загиналите на Деня на буквите. Това е голяма нелепица“.

„Жалко, че Трети март – националният ни празник, се използва като дата, която служи за политическо противопоставяне. Мисля, че е добре, че Възраждане най-радикалните патриоти, използващи патриотична реторика за разделяне на обществото – завиха изцяло в проруска посока, станаха руски националисти, не български. Ако продължават така, те ще се стопят и ще последват съдбата на Волен Сидеров и Атака“, прогнозира проф. Димитър Вацов.

За политическия проект на президента Румен Радев той коментира, че „със сигурност се работи“.

„Ние виждаме как тече разцепление в онези политически формация, от които неговата бъдеща партия искат да вземат електорат. Виждаме как СОС се разцепи и очаквам от БСП да минат групово към проекта на Радев. Трябва да има голям протестен вот да се надигне, за да го поемат от партията на Радев. За момента не виждам такъм потенциал“, казва политологът.

И смята, че:

„За момента тази сглобка върши работа, тя държи България на нормалната евроатлантическа орбита. Справя се не бляскаво, но прилично. Макар никой да не харесва особено правителството и сглобката, си дават сметка, че е по-добре да го има. Затова мисля, че и ротацията по една или друга форма ще се случи.

Проф. Вацов прогнозира: Ако проектът на Радев бъде сглобен и се почувстват сигурни, че ще влязат в парламента с приличен процент, ще се предизвикат избори и ще се сключи сделка с ГЕРБ и ДПС.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече