Свещеник: Ще гладувам и жадувам, докато Синодът се откаже от касирания избор за митрополит или докато умра

0

- Advertisement -

Сливенски свещеник обяви гладна стачка заради касирания избор за митрополит.

„Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от касирания избор за митрополит или докато умра“, заяви пред журналисти пред сградата на Сливенската митрополия отец Иван Янков от храм „Св. Троица“.

Той посочи, че гладната му стачка е без благословението на наместника на Сливенска епархия – Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и против волята на Светия синод.

Отец Иван каза още, че започва подписка „за“ и „против“ Агатополския епископ Йеротей, който бе епархийският избор за Сливенски митрополит на 18 февруари, заедно с Константийският епископ Михаил.

„В Българската православна църква нищо не е наред“, каза отец Иван, сравнявайки я с етикетирана, но празна бутилка.

- Advertisement -

„Сам съм и казвам „Царят е гол“, нещо в църквата ни не е нормално“, каза още свещеникът.

„Съвсем съзнателно го правя в първия ден на постите и започвам да тримиря.“

Свещеникът изрисува със спрей червен кръст върху стената на митрополията. Той каза още, че очаква в седмицата на прошката да му бъде поискана и дадена такава. Дотогава щял да нощува в автомобила си, а през деня – пред митрополията, за да събира подписи.

На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои каноничния избор за нов Сливенски митрополит.

На 12 март Светият синод потвърди решението си за касиране на избора и възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията, да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията. Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания.

Докато епископите взимаха тези решения, пред дверите на Синодалната палата се проведоха два протеста. Едната група беше от свещеници и миряни на Сливенска епархия, които се обявиха против касирането на изборите за нов сливенски митрополит, както и срещу наредбата, която режеше свещениците и миряните от правото на глас при избора на бъдещи епископи. Другата група протестиращи бяха в подкрепа на решенията на Светия синод. В крайна сметка спорната наредба беше отменена, но не и касирания вот.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече