Коментар: ГЕРБ ще преговаря отново с ПП-ДБ, но чак след нови избори

0

- Advertisement -

„Реалистичният вариант е ГЕРБ да преговарят отново с ПП-ДБ, но след провеждането на избори. Съотношението на тези сили тогава ще бъде различно“. Такава прогноза направи пред БНР политологът Петър Чолаков.

Позовавайки се на социологически данни на „Галъп Интернешънъл“, той обясни, че след нови парламентарни избори ГЕРБ-СДС биха имали по-голяма парламентарна тежест, ПП-ДБ – малка, но отново ще се мисли за евроатлантическо управление.

„И двата лагера се дебнат взаимно. Още в началото си нямаха доверие. Беше ясно, че ще си погаждат номера и че краят ще бъде много драматичен. През последните няколко дни просто карат на последни изпарения в резервоара на това, което беше формирано като коалиция. Ще бъде истинско чудо, ако този политически труп бъде съживен“, отбеляза Чолаков.

Той коментира твърденията на ГЕРБ, че са рекетирани от ПП-ДБ за още постове и затова се оттеглят от преговорите, с думите: „Ние сме в предизборна ситуация“.

- Advertisement -

Чолаков анализира и мълчанието на ПП-ДБ в момента.

„Отново може да излязат с някакво обръщение, но кого го интересува вече. Ако този вариант сега се провали, отиваме на избори. Друг няма как да има. Единственото, което могат да се опитат да направят, е да продължат още малко живота на тази ротационна формула. Аз лично очаквах, че по-скоро ротацията ще се случи. Но явно надделяват някакви интереси от едната и от другата страна. Въпросът е всеки да каже, че другия е виновен за разтурянето на седянката“, каза Чолаков.

Всичко може да се обърка, ако на политическата сцена се появи нов политически проект, подчерта политологът: „Време има, водата е много мътна, избирателите са тотално отвратени от цирковете, които наблюдаваме вече два месеца. Сега е голямата възможност. Въпросът е кой ще бъде той“.

Чолаков смята, че електорален ефект би могъл да окаже и „този блъфиращ кабинет, който хвърлиха ГЕРБ“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече