Цветанов: Пазителите на архива на Алексей Петров могат да оказват влияние върху процесите в страната

0

- Advertisement -

Калин Стоянов беше много активен и агресивен с екипа на Бойко Рашков, когато говореше за парите за АМ „Хемус“, изнесени от банката. След това повдигнаха обвинение срещу него, беше оповестено от прокуратурата. В началото на 2023 година делото беше прекратено. В средата на 2023 година стана министър на вътрешните работи. Дали има зависимост, или нещо, с което е държан – времето ще покаже, коментира в предаването „Лице в лице“ Цветан Цветанов, председател на „Републиканци за България“ и бивш вътрешен министър.

„Не познавам Калин Стоянов. Аз смятам, че ПП-ДБ имат информация, която не е публично известна. Явно нямат доверие, че той би могъл да се справи с един прозрачен и обективен вот, който да гарантира честността му. Смятам, че служебният премиер не би трябвало да се възползва от услугите на Калин Стоянов. Това ще компрометира и самия Главчев като бъдещ премиер. Има много по-подходящи лица, които да гарантират, че на върха в МВР ще бъде човек, който е компромисен и консенсусен за формациите в Народното събрание“, посочи той.

„Паралелно правосъдие има. Аз бях потърпевш от него при образуването на делата през 2013 година. Всичко това, което беше повдигнато като обвинения беше, за да се спре с политическите лица, които имат политическа воля, независими са и не попадат в зависимост, за да бъдат услужливи на тези, които искат да защитават определени икономически интереси. Нотариуса и „Осемте джуджета“ са част от мотивацията управленския мандат да бъде прекратен. Народните представители от „конституционното мнозинство“ не присъстваха в Комисията за разследването около Нотариуса. За двата казуса би трябвало да бъдат изслушани доста лица, които да дадат светлина. Това ще бъде неприятно за тези, които участват в политиката и съдебната система. Няма как да съществува без политическа подкрепа“, добави Цветанов.

- Advertisement -

„Алексей Петров е нагледан пример за начина, по който може да има зависимости в съдебната система. Когато той беше арестуван, имаше големи персонални атаки към мен и екипа в МВР. Водехме се само от върховенството на закона и без политическа намеса или зависимост. Борис Велчев, бившият главен прокурор, определи за наблюдаващ прокурор Светлозар Костов, който дойде от Бургас, защото никой прокурор в София не искаше да поеме делото. Петров участва в сближаването между ПП-ДБ и ГЕРБ по линия на близостта му с бащата на Кирил Петков. Това беше публично оповестено“, коментира бившият министър на вътрешните работи.

„След приключването на първия мандат на ГЕРБ имаше избор за нов главен прокурор. Тогава бе назначен Сотир Цацаров. След това започнаха сериозни проблеми, които бяха създадени на наблюдаващия прокурор по делото срещу Алексей Петров, който беше отстранен от делото, на наблюдаващата съдийка, която имаше един график за съдебни заседания. Тогава и голяма част от свидетелите не бяха защитени. Един от тях загина при странни обстоятелства – основен свидетел Георги Цветанов“, посочи Цветанов.

 „Когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи, имаше 18 отвличания. Когато задържахме „Наглите“, това беше респектът на държавата при задържането на група, разплакала много семейства и нанесе морални и психически травми. Това изигра превантивна роля. Има пропуск с публичния арест, но доказателствата бяха безспорни по отношение на „Наглите“ и „Килърите“. Как да не бъде оправдан Алексей Петров? Главният свидетел почина при странни обстоятелства при катастрофа. Друг свидетел беше съсечен с брадва. Друг оттегли показанията си. По изтекла давност изтече давността на обвинението“, каза Цветанов.

„Днес се коментира къде са архивите на Алексей Петров и на Петьо Петров-Еврото. Политиците могат да изпаднат в зависимости. Пазителите на архива могат да оказват влияние върху процесите в страната. Той е събирал компроматите негласно и с пробив в националната сигурност. Той беше част от нея. Той беше съветник на председателя на ДАНС. Той не беше освободен по време на мандата на коалицията на НДСВ, БСП и ДПС, а при следващото управление. От КТБ започна овладяването и разграбването на държавата. Затова сме в това състояние, от което трудно ще излезем. Участвалите в тези процеси нямат интерес да излязат наяве тези нещa“, категоричен е той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече