Христо Грозев разкри пореден гаф на руското разузнаване и българските му шпиони

0

- Advertisement -

Христо Грозев потвърди, че в негово отсъствие домът му е бил претърсен от шпиони – българи, наети от руското разузнаване. Това е станало преди години, уточни той в предаването „120 минути“ по бТВ. Искали да вземат компютъра му, но се провалили.

Имало е проникване в моя дом през 2022 година. Целта е да се открадне лаптопът, който се вижда и във филма „Навални“. Този компютър е търсен. Влезли са българи, наети от руското разузнаване, за да го откраднат от моя дом. Единственото, което мога да допълня, че са взели грешния компютър, разказа той.

По думите на разследващия журналист „това е поредният гаф на руското разузнаване и на техните български шпиони“.

„Фактът, че са влезли в моя дом, е стресиращ. Не съм единственият, който живее там“, добави Христо Грозев, който тогава живееше във Виена. Той напуска австрийската столица именно заради заплаха, но едва днес стана ясно каква е била причината.

На въпроса дали има в България успешни бизнесмени, които да са свързани с Русия и руските служби, Грозев не скри, че смята така.

- Advertisement -

„Допускам, че е възможно. Нямам такива данни на този етап. Имало е такива в ранните години на Прехода, тъй като голяма част от парите, които се появиха за инвестиции, дойдоха неясно откъде“, коментира той.

И разкри, че  руски шпиони, свързани с тъй наречения „Хавански синдром“, са се подвизавали в България и са свързани с опита да бъде отровен Емилиян Гебрев.

„Голяма част от хората, които са участвали в тези атаки, са присъствали и в България през 2014 г. и 2016 г. Същите хора, участвали в отравянето на Емилиян Гебрев, са тези, които са пътували там, където има случаи на „хавански синдром“. Има съвпадение по пристигане в България точно преди отравянето на Гебрев и с един руски бизнесмен, който е организатор на най-голямото спортно рали в света – Рали „Пътят на коприната“. Точно с това рали под формата на механици или фотографи са пътували представителите на руското военно разузнаване до Китай“, навърза фактите Грозев.

Той добави, че същият руски бизнесмен Ян Борисов пристига в България в същия ден, когато пристига групата, която отравя Емилиян Гебрев. „Същият човек има имот на българското Черноморие“, обясни разследващият журналист.

Христо Грозев призна, че когато за първи път е чул за „Хаванския синдром“, си е помислил, че иде реч за конспирация. „Разглеждахме новопоявяващите данни с любопитство, но без да се задълбаваме. След като забелязахме тенденция, че стотици хора по света се оплакват от симптоми, е трудно да повярваш, че има психоза“, коментира той.

„Има шест случая, които сме открили. Те са във Франкфурт, Германия, през 2014 година, в Берлин през 2016 година, както и две пътувания до Китай през 2016 г. и 2017 г., след които пак има оплаквания на американски дипломати. Не можем да видим всички. Ако това е операция на руското военно разузнаване, те използват местни хора, които в много случаи са военни аташета, които работят за тази група“, посочи Грозев.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече