Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

0

- Advertisement -

„Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО. Не изключвам различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му“.

Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната.

Русия крои планове не само за завземане на Украйна – има по-дългосрочни, свързани с установяване на сфери на влияние, посочи още експертът.

„Руски войски на западната украинска граници би бил кошмар за Европа“. 

Има и вътрешни, и външни аргументи за разблокиране на процеса по предоставяне на помощ от САЩ за Украйна, Израел и Тайван, посочи още Божилов в предаването „Нещо повече“. 

„Постигнато беше споразумение какво трябва да се направи и кое е в интерес на САЩ. По отношение на украинската помощ надделя разбирането, че това, което става там, не е само военен конфликт между Русия и Украйна. Рискуваме да влезем в една спирала на нестабилност, при която по-силният налага своето мнение.

Важно е кога и в какви количества тази помощ за Украйна ще пристигне. Има информация, че основните средства ще бъдат за противовъздушна отбрана“.

Недостигът на войници е изключително сериозен проблем, който Украйна трябва да реши вътрешно, заяви експертът.

В помощта за Украйна участват над 50 държави от целия свят, отбеляза Божилов. 

- Advertisement -

„Отпускането на помощ от САЩ може да доведе до преразглеждане на рестриктивните позиции в други държави“. 

Той обясни още ,че Русия има голяма стратегическа дълбочина – „т.е. възможност да произвежда въоръжение, както и много голямо население – може да хвърля нови и нови военни сили“. 

„От друга страна, Путин няма вътрешна опозиция.

В тази война има един ясен агресор – Русия и държава, която защитава своята територия и независимост. Украйна има право да получи подкрепа – това е записано в Устава на ООН. Ако я оставим без помощ, това означава да оставим света в един абсолютен хаос на разруха, на това всеки да иска да прави това, което прецени, съобразно интересите си. 

Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред. Засяга всяка една държава. Русия използва агресивни мерки и хибридни войни и срещу европейските държави“. 

Той коментира думите на ген. Ричард Барънс, бивш ръководител на Обединеното командване на британската армия, според когото има голям риск украинците да загубят войната още в края на тази година. 

„Въпросът е какво означава да загубят. Русия си постави задача да разоръжи Украйна – завземането й и поставяне на марионетно правителство, подобно на това в Беларус. До голяма степен в чисто военно отношение вече е невъзможно. Планът на киевското правителство включва освобождаване от Русия на всички украински територии. Това също ми се струва доста трудно на този етап“.

Не знаем каква политика ще предприеме бъдещият американски президент, отбеляза още Божилов. 

„Надяваме се, че САЩ ще продължат да бъдат ангажирани със сигурността на Европа“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече