Мария Касимова-Моасе бясна: За горски гъби ли ни взимат?!

0

- Advertisement -

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии се обявиха против това

В последните две-три години много пътувам из страната. Най-често съм сама с колата си. Карам по всякакви пътища, минавам през всякакви населени места (ето, днес научих, че съществуват селата Бъзън, Ушинци и Звегор), говоря с всякакви хора.

Снощи попаднах на новините по телевизиите, където активно бяха отразени протести на разни важни и не толкова важни хора срещу решението да не се рекламира хазарта. Страшен отпор, страшно нещо! Спортът щял да пострада, като по фанелките на спортистите не стояло логото на някой пореден -бет или -уин! Физиотерапиите, спортните стоки, спонсорираните мероприятия на граждани, свързани със спорта, състезанията, културата – всичко това щяло да се срути, ако хазартът не си се рекламирал, както досега – навсякъде! Че и телевизиите и новинарските сайтове щели да си загубят свободата на словото (понеже сега я имат 100% , нали…), ако се оттеглели сайтовете за залагания! Защото щели да останат без подкрепа и хоп! – можело да ги купят разни олигарси и политически сили! Малей…

Ма жива да не бях!

Значи цялата ни свобода на словото, доколкото и ако я има, се дължи на сайтовете за залагания! Добре, че са те, че журналистът Х да си върши спокойно работата, да пита, да нищи, да разплита далавери и игри! Платформите за бързи и лесни печалби се оказват най-пръв и чист радетел на чистата журналистика! Пффффф….

- Advertisement -

Из цялата страна е пълно с реклами на хазарт. По-големите шосета покрай градовете те посрещат с кохорта знамена на сайтове за хазартни игри. Те са наравно със знамето на населеното място и това на Европейския съюз. Билбордовете със същите реклами са ужасяващо много! Крият се зад отвратителни слогани (като „Светът на магията“), обещават лесни печалби, начален капитал, феноменални бонуси. От бордовете ни гледат усмихнатите лица на големи спортисти и известни артисти, които с достойнството си (ако го имат) застават зад… хазарта, поддържан от държавата като основна нейна дейност. Просперитетът изглежда толкова достижим! Големите бонуси, рекламирани от големите известни! Отиваш, залагаш, пИчелиш и край на мизерията!

Едно време „Националната лотария“ ме беше извадила от обувките с едно нагло изречение, в което се казваше, че връщала на хората мечтите. Разтуриха я тая лотария, ама не заради нея самата, ами за да си се нароят -бетчета и -уинчета, където незнайните стоящи зад тях да печелят на гърба на клетите обикновени хора. Аз не знам кой стои зад тези компании. Вие знаете ли? Защото нали уж разтуриха схемата на Божков, пък то било, за да си я мултиплицират и да се наредят още сто маймуни на клона! И не трият хартийки хората, ама залагат. Взимат кредити, залагат пак. Взимат кредит, за да погасят кредит, за да вземат нов и пак да заложат. В страната е пълно с разни малки и големи предприятия, където работят точно такива клети хора, зомбирани от собствената си държава и нейните подопечни, очадърени фирмички за печалбички. Тези хора получават една трета или една пета от заплатите си, едва свързват двата края, затъват и в лични заеми, продават, каквото им е останало. Това са човешки съдби, каквито не можете да си представите. Хора с деца и стари родители. Хора с разбити семейства и загубени домове. Отчаяни хора, които не могат да спрат да залагат, защото все вярват, че щастието ще им се усмихне и с един от „невероятните бонуси“ ще направят удара на живота си.

Преди седмица си говорих с една жена от едно добричко село. Мъжът ѝ е взел четири кредита. За толкова тя знае. Продали са къща, за да покрият предишни не знам колко. Мъжът ѝ работи като пазач, взима чисто около 150 лв на месец. Готов е и тях да заложи, затова тя го взима и води на работа, надявайки се, че докато пази, няма да има време да залага. На човек не приличаше тази жена. Работи в някакво производство, купува храна и крие малкото пари, които понякога й остават. В тяхното село мъжът й е един от многото като него… Цяло село зависими от хазарта граждани на републиката, поддържаща с все сила тяхната зависимост.

Гледам ги тези опънали се по телевизиите лобисти за пустите платформи за залагания и се чудя наистина ли ни взимат за горски гъби, та не се усещат, че никъде в нормалните държави не сме виждали толкова реклама на хазарт, колкото у нас! И как па функционират медиите им там, та са свободни?! И как имат развит спорт и изявени спортисти, извънкласни дейности и културни мероприятия, без да си натискат милите обикновени хора да задлъжняват и да стават донори на печалбите на големите?!

За мен цялата тази кампания е изключителен цинизъм! Бих се радвала прокламаторите на „свободата на словото, зависеща от -бет и -уин“ да се поразходят малко из страната и да се запознаят с малките хора, с „бурмичките“ в системата, с „донорите“ на онези, чиито безбожни печалби така горещо защитават!

Срещу какво ли?!

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече