Атанасов: Ще предложим на президента готова платформа за третия мандат

0

- Advertisement -

Коалицията ПП-ДБ е консолидирана независимо от спекулациите как щели да се разпаднат – това стана ясно от думите на председателя на ДСБ Атанас Атанасов. Пред БНТ той изрази скептицизъм, че би могъл да бъде реализиран вторият мандат, затова по думите му трябва да се положат всички усилия за съставяне на правителство.

„Скептик съм, че би могъл да бъде реализиран вторият мандат при условие, че не е ясно в момента, в който той трябва да бъде връчен, кой ще управлява втората политическа сила. Не бива да се очаква някакво сериозно действие от ДПС, докато е в това състояние“, смята Атанасов.

По думите му 2/3 от българското общество не желае нови избори, заради което трябвало да се направят всички усилия за съставяне на правителство. Според председателя на ДСБ фигурата на министър-председателя е централна и трябва да се търси човек, който е равноотдалечен от всички партии. Това по думите му може да е човек от юридическите или преподавателските среди, който да има качествата на обединител.

Атанасов добави, че ако ПП-ДБ получат третия мандат, ще проведат консултации с останалите партии относно кандидата за премиер.

- Advertisement -

„Имаме сериозно отношение към държавата и следим за обществените настроения. В тази продължила три години политическа криза ПП-ДБ два пъти поемахме отговорност и създадохме правителство. Готови сме отново да търсим такова решение, защото има нужда от стабилизиране на политическия процес“, категоричен е Атанасов.

Той заяви и че коалицията ПП-ДБ е консолидирана независимо от спекулациите как щели да се разпаднат. „Отчели сме липсата на добра комуникация и поради тази причина има обща мнение, че трябва да се създаде някакъв единен орган между трите партии, в който да се обсъждат всички въпроси и да се вземат общи решения“.

Христо Иванов продължава да работи за коалицията, въпреки подадената си оставка, добави Атанасов.

„Без да обиждам никого, третият мандат се връчваше с цел да се изпълни процедурата, а не да се реализира. Ние имаме сериозно намерение да потърсим изход от политическата криза. Ще отидем при президента с готова платформа, за да го убедим, че ние сме способни“, каза още лидерът на ДСБ.

Извън темата за мандатите, Атанасов разкритикува българските институции, че не са реагирали след масираната руска атака над Украйна от вчера. „Една от целите е детска онкоболница и там има десетки жертви. Това е нещо отвратително, което става на 300 км от България и липсата на реакция от българските институции е неестествена. Казвам го с възмущение и към правителството, и към президента“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече